Det var väl inte allt för länge sedan som du blev tvungen att betala åtminstone en hundring oavsett vilken typ av aktieaffär du gjorde. Länge har vi trott att courtaget knappast kan bli billigare än vad det är idag (1 kr), men faktum är att det nu kan komma att bli gratis.

Du kan idag handla för så mycket som 597 kr och få affären till 1 kr. Handlar du för 598 blir det 2 kr. Varför kan du läsa om här. Helt oavsett är det ju snuskigt billigt och passar bra för dig som inte köper för så mycket åt gången. Tummen upp!

OBS! Nordea har ännu lägre courtage med sina 0,09%.

 

 

Gratis courtage?

Plattformen Freetrade kommer nu till Sverige. Denna lanserades först i sitt hemland Storbritannien 2018 men har under en tid haft siktet inställt på Sverige. Beta-testning har skett men nu rullar man ut på allvar. Här erbjuds då courtagefri handel.

Vart får man då intäkterna från? Tydligen ska det finnas någon typ av premiekonto men riktigt vad det innebär vet jag inte.

”Vi vill utmana duopolet i Sverige. Avanza har dominerat länge och vår produkt utmanar dem och erbjuder ett bättre alternativ, som kan ta viktiga marknadsandelar. Det finns utrymme för nya utmanare”, säger Freetrades Europachef Jordan Sinclair.

Från start kommer du enbart kunna handla aktier via en app till iPhone. Jag kollade och den finns faktiskt att installera. 2,5 stjärnor av 5 möjliga. Stabilt 😎

Vad jag reflekterar över är kring detta:

Till en början kommer kunder kunna handla med amerikanska aktier på ett svenskt investeringssparkonto, ISK. Efter årsskiftet tillkommer svenska aktier till utbudet. En Android-version av appen är planerad att lanseras inom de närmaste månaderna.

Vem vill ens ha amerikanska aktier i ett investeringssparkonto, ISK? Visst, det finns några fördelar, men nackdelarna är klart större som jag skriver om här.

Några frågor jag själv har och som jag tänkte ställa till Freetrade:

  • När kommer KF/ kommer KF någonsin?
  • I sådana fall, hur fort kommer källskatten kunna betalas tillbaka och kommer det då bli 100% tillbaka?
  • Är alla marknader courtagefria?
  • Kommer ni erbjuda ett större utbud av amerikanske ETF:er? Jag antar att svaret här är nej då detta är styrt på högre nivå via MiFID 2 och PRIIP. Men det är värt att fråga åtminstone.
  • När kommer en webversion? Jag själv föredrar det.
  • Valutaväxling? Jag antar att vi kommer få betala det. Konstigt vore väl det annars?

 

Är det ens värt?

Det här är vad jag själv betalat i courtage via Avanza

2021: 1 678 kr

2020: 1567 kr

2019: 1008 kr

Visst har summan vuxit i takt med att utdelningarna stiger och jag kan återinvestera mer, men det är ändå inte jättestora summor. Självklart är det så att även små utgifter ackumuleras upp till stora belopp över tid precis som exempelvis fondavgifter.

Jag kommer inte byta och tycker att Avanza är sjukt värt. Det bästa är att de svarar på frågor galet fort via Twitter och det här är mycket värt för egen del. Kanske Freetrade svarar snabbare, vem vet?

9
0
Kommentera gärna :)x
()
x