Nu har reklamen inför Black Friday börjat sprida sig på allvar och i år spås det bli ännu högre tryck än 2016. För 5 år sedan var detta ett okänt namn för majoriteten av svenskarna men nu är det en dag som många verkar se fram emot.

”Förr i tiden” var det mellandagsrean som hägrade i våra tankar. Tiden då vi kunde passa på att handla det vi ville till ett lägre pris. Nu är mellandagsrean inte lika uppmärksammad då Sverige börjat ta efter USA:s välkända Cyber Monday och Black Friday.

Många har dessutom börjat passa på att handla sina julklappar till nära och kära under dessa dagar. Om man är intresserad av att vuxna byter pengar sinsemellan är väl detta klockrent, men frågan är vad som händer med decemberförsäljningen i långa loppet då alla redan handlat sina klappar i november? Ett bolag som presterar dåligt i december kan ju direkt skapa oro hos aktieägarna och öka säljtrycket av aktierna.

 

Black Friday = Lyxfälla?

Utöver lidande julhandel så finns det givetvis fler orosmoln som jag kan se det:

  • Exempelvis så handlar folk saker som inte behövs och som sedan blir liggandes. Dessa prylar säljs sedan på någon loppis 5 år senare för 1/10 av priset. Been there done that – läs om hur det gick åt helvete för mig.
  • Folk som redan överkonsumerar ökar dramatiskt när vissa priser sänks med 30%. Plötsligt fick de RÅD! Tänk så bra!
  • Människor ser till att belåna sig ännu mer när räntan är så pass låg. Pengar är ju gratis idag, eller hur?

 

 

Att fundera en extra gång innan shoppandet

Själv har jag blivit enormt mycket mer restriktiv då det kommer till att handla prylar som bara ska ligga och skräpa. Jag köper sällan på impuls utan väntar till nästa dag. Är då köpsuget exakt lika stort eller större som dagen innan kan jag slå till.

Däremot köpte jag en jacka på Cubus under förra årets Black Friday till ett riktigt bra pris. Då kan jag tillägga att min gamla såg riktigt eländig ut. Det är ju också något jag vet att jag kommer att använda, till skillnad från den där kapselmaskinen som typ gjort 10 koppar kaffe under hela sin livstid tills kapslarna tog slut.

Minns min konversation som jag hade med sambo KTM förra året. För att förtydliga så är det inte så att sambo KTM överkonsumerar utan snarare handlar behövliga grejor när det är sänkt pris. Nåväl…oftast behövliga…

 

Vore riktigt kul att höra ifall ni har kikaren inställt på något att handla nu under Black Friday? Eller tycker ni att hela konceptet bara är ett enda stort elände?

 

5
0
Kommentera gärna :)x
()
x