Black Friday 2018 är snart här och med det börjar det klia i mänsklighetens köpfingrar. Som vanligt tycker jag alltid det är roligt att stå på sidlinjen och kika hur människor får eld i baken när priserna sänks.

 

Black Friday 2018

Det intressanta förra året var att många butiker körde med Black Weekend. Nu fanns det inte enbart möjlighet att shoppa på fredagen utan under hela helgen! I år har man börjat köra Black week och många butiker tjuvstartade redan under måndagen.

Vad blir det nästa år? Black Month?

 

Black Friday Statistik

Till råga på allt så läste jag nyligen att Sverige är ett av de länder i Europa som ökar försäljningen mest under Black Friday. Enbart i vårt grannland Danmark var ökningen större. Förra året så ökade försäljningen under Black Friday med 621% jämfört med genomsnittet under resten av november.

I Sverige har försäljningen ökat med drygt 40% per år för varje Black Friday som passerat. Det kallar jag ränta-på-ränta över många år.

 

Det sjukaste av allt

Jag minns en konversation som jag och en kollega hade förra året. Något förenklad lät den typ såhär:

Han: ”Vad har du köpt idag?”

Jag: ”Nja, bara en jacka på Cubus. Jag behövde faktiskt en ny”

Han: ”Ah fint! Alltså jag har inte hunnit köpa något ännu och det känns stressigt. Nu efter jobbet ska jag däremot ut och spana och sedan hinner jag sitta och kika framför datorn ikväll. Alltid hittar man något billigt! Handlar du mycket blir det också fraktfritt så då sparar du ännu mer”

Det är i och för sig inget fel med detta. Vi människor dras till billiga prylar då vi får direkt feedback att vi gjort något vi tjänar på. Du har helt enkelt fått saken billigare och känner dig som en vinnare. Att sedan prylen står 2 år oanvänt stör oss sällan. I alla fall inte förrän den dagen då det är dags att rensa och man inser hur lite man använt den.

Jag kan vara ärlig och säga att Black Friday helt klart är positivt för oss investerare. Behöver vi något i oktober eller november kan vi oftast vänta tills Black Friday innan vi köper det. Kanske får vi en fin deal då!

Att däremot jaga efter prylar som du inte behöver just nu men som du kan behöva är en av de värsta fällorna som hindrar många att spara pengar. Hörde något rykte om att det blivit slagsmål i USA för att hinna först till saker, men vet inte om det stämmer…

 

Avanza Black Friday

Det absolut bästa med Black Friday har dock varit courtagefritt vid handel av aktier i USA hos Avanza och Nordnet. Här har jag brukat fylla på rejält och förra året blev det många köp i bland annat Johnson & Johnson, Realty Income och Omega Healthcare. Då kan du dessutom passa på att handla för mindre summor om du vill.

Vill du veta vad det kostar att handla i utlandet kan du läsa det här inlägget

Om du nu har haft en dålig dag så måste jag tyvärr göra den ännu sämre. Det verkar som att Avanza inte kommer köra med courtagefritt. Vad Nordnet beträffar så har jag ingen aning vad de planerar.

Om någon får nys om vad Avanza planerar i stället får ni mer än gärna skriva här. Som ni ser i Tweeten ovan går de med andra tankar än att köra courtagefritt.

Känner ni också av stressen att folk vill handla som gamar under Black Friday?

 

9
0
Kommentera gärna :)x
()
x