Jag skämtade tidigare om att vi nästa år skulle bli tvungen att vänta till 1:a april innan källskatten betalades åter till oss investerare. Kanske blir det här aprilskämtet ett år tidigare då det nu snart är 1:a april och ingen källskatt syns ännu på mitt kontot. Vi har dock fått ett mail som verkar mer kryptiskt än begripligt.

På senare tid har jag funderat kring hur mycket nätmäklarna faktiskt skulle kunna lura nya men även gamla investerare kring detta. Källskatten vi får tillbaka i år betalade vi för 3 år sedan och vem har fortfarande koll på vilka summer det rörde sig om? Har alla koll på källskatten överhuvudtaget? Hur får vi notiser om att denna återbetalas? Själv kollar jag i transaktionshistoriken enbart.

När jag tidigare under månaden fick mail från Avanza rörande källskatten trodde jag att pengarna var på gång men så vitt jag ser har inga stålar dykt in på kontot. Har ni andra fått källskatten och är det jag som är blind?

 

Mailet då

Man kan väl försöka utreda vad mailet faktiskt vill säga oss:

Från och med nu så kommer vi att begära tillbaka källskatten som vanligt mot Skatteverket (samt vissa utländska skattemyndigheter)

Ingen nyhet med andra ord

men sedan beräkna beloppet vi återbetalar efter respektive land samt per konto för respektive kund. Vi kommer därför framöver bland annat kunna ge åter 100% för Norge, Finland, Danmark, USA, Tyskland och Frankrike.

Det här är förvisso bra. Vi som använder Avanza har många tidigare år inte fått 100% tillbaka. Men gäller detta alla länder? Vad menad med “bland annat”? Gäller det även exempelvis Kanada?

Vi kommer fortfarande att invänta den normala skattegången för svenska Skatteverket

Avanza kan söka avdrag för den skatt vi betalt förs nästkommande år. Denna ska Avanza sedan deklarera under kommande år och invänta slutskattebesked. Efter allt detta kan en återbetalning påbörjas.

vi kommer framöver se till att betala åter 100% för flera populära länder

Åter igen. Finns här en lista bland vad som läggs i kategorin populära länder?

 

Summering

Att Avanza betalar ut 100% är jättebra. Dock tar jag nog hellre 90% 3 månader tidigare än att behöva vänta längre och längre år för år. Jag vet kraften bakom att alltid låta maximalt antal pengar jobba.

Sedan är det kanske ingen spektakulär nyhet att 100% betalas åter. Det här har Nordnet kunnat göra under flera flera år.* (den här artikeln är inte sponsrad i sig men men bloggens huvudsponsor är Nordnet. Länken är ingen affiliate)

Nordnet betalade i alla fall ut källskatten den 23:e februari redan. Min fråga är vad som skiljer dessa åt? Borde inte bägge ha samma potential att betala tillbaka källskatten?

Men riskpremien fortsätter att dras i godan ro i alla fall 😉

3.3 8 votes
Article Rating
28
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x