Har du ett konstigt beteende? Om du svarade ja är du helt klart inte ensam. Läs bara om hur jag tankar bilen så förstår du varför. Det här blir ett lite öppnare inlägg, men ändå med lite ekonomiskt inslag.

 

För det första kör varken jag eller sambo KTM mycket bil. Det hade säkert gått lika bra att leva utan bil, men för oss är det en extra frihet. Och vi om några vet att frihet är bra! Den här friheten är vi beredda att betala för med vi är också medvetna om vad vi betalar.

Så länge man vet vad man betalar och vilken glädje det ger, ja då är det bara att köra. Saker som kostar men ger dig mindre glädje ska du plocka bort.

Det är inte bara skatt och besiktning som kostar pengar; bilar går inte på vatten och när det kommer till just tankning har jag ett par egendomliga beteenden. Kanske gör du likadant, kanske inte?

Hitta billigaste soppan

Av någon anledning kollar jag alltid på Bensinpriser för att ta reda på vart det är billigast att tanka. Oftast är det på ett och samma ställe där bensinen är billigast och trots att det inte skiljer mycket så väljer jag att köra den extra sträckan för att tanka just där där.

Just nu ser det ut såhär:

Billigast: 15.71 kr/liter

Näst billigast: 15,81 kr/liter

Låt säga att en tank rymmer 50 liter. Tankar du då på det billigaste stället blir det 785,5 kr, och tankar du på macken närmre som är snäppet dyrare blir det 790,5 kr.

5 kr för att köra en liten extra sträcka och stå i kö för att fler tankar där det är billigt. Hmmm, jag vet inte.

 

Problem att köra under halv tank

När det kommer till sparande och investeringar tänker jag och sambo KTM väldigt olika. När det däremot kommer till att köra med lite soppa i tanken är vi väldigt lika.

Vi kan bägge börja skruva på oss när vi ser mätaren gå under halvtank och bestämma oss för att tanka. Vissa kan t.o.m. köra tills det börjar lysa rött, och det är nog vår värsta mardröm skulle jag säga.

Skulle vi då räkna i exemplet ovan så blir skillnaden mellan det billiga och dyrare stället ännu mindre. 2,5 kr för att vara exakt.

Sedan är det alltid billigare att tanka en halv tank än en full tank. Viktigt att komma ihåg 😉

 

Tankar med mindre hastighet

Om du Inte trycker in avtryckaren på ”bensinpistolen” helt utan bara halvvägs så får du mer volym bensin för pengarna. Du lurar systemet helt enkelt. Ju saktare du tankar, desto mer soppa får du.

Självklart stämmer detta inte men hörde det på något program och har sedan dess inte kunnat släppa det. Kanske finns det en tillfredsställelse att slippa se pengarna ticka upp så fort på mätaren till stationen.

Tid är också pengar, så här får du avgöra själv. Med tanke på att jag aldrig tankar fulla tanken och dessutom har en rätt liten tank så tar det nog inte så lång tid trots allt. Därigenom blir bilen bakom mig inte lidande.

 

Skaka slangen

Många ser till att skaka lite på avtryckarhuvudet (vet fortfarande inte vad det kallas) för att det inte ska droppa när slängen lämnar tankluckan. Det blir ett sånt där metalliskt ljud.

Förutom det ser jag till att lyfta lite på slangen närmast avtryckaren för att få det sista att rinna ner. Jag har ju ändå betalat för det liksom.

Men här är jag inte värst. Såg en tankningskollega som en gång lyfte hela rackarns slangen ovanför huvudet och skakade samtidigt som frun höll avtryckaren på plats i tankningsluckan. Det finns alltid de som är värre antar jag.

 

Använder ni er av något metod här ovan? Varför/varför inte?

 

 

19
0
Kommentera gärna :)x
()
x