Visste ni förresten att alla människor har billån? Så är i alla fall visionen för vissa deltagare i det kända programmet Lyxfällan som jag av någon underlig anledning fortfarande följer.

Egentligen vet jag inte varför jag och sambo KTM fortsätter kika på Lyxfällan. Jag lär mig sällan något och det är i princip samma sak gång på gång; deltagare som har fastnat i ett skuldträsk som i programmet får hjälp genom att titta i en stor fet tunna med cigarettfimpar för att se hur mycket pengar de lagt på rökning.

Antagligen är det för att jag får någon sorts bekräftelse till att jag nu själv landat i helt rätt hjulspår. Att jag liksom du inser att en krona i sparande är så fruktansvärt mycket bättre än en krona i lån.

Nyligen blev jag rätt chockad när jag såg hur en deltagare uttryckte sig:

 

Jag vet givetvis inte om hela den här karusellen är iscensatt eller om deltagarna bara “trollar”. Oavsett så är detta helt sjukt men säkert ett beteende som många sitter på idag.

“Att överraska med bilen på 25-års dagen”

“Ja, vem kan göra det liksom?”

…ja, antagligen vem som helst som är villiga att ta extra lån skulle jag säga. Det är stor skillnad mot många av oss som sparat och investerat pengar och skulle kunna köpa en bil kontant om vi så ville. Här kan vi resonera om att det inte är alla som faktiskt kan köpa en bil kontant.

Sedan vet jag att många av oss tänker lika. Vi vet vad ett lån kostar i långa loppet, så den historien behöver jag inte dra. Vi vet också effekten av ränta-på-ränta samt att sparande, tid och avkastning är nyckelord för framtida ekonomisk trygghet.

Jag vet att många av er har billån och att ni säkert har en anledning till detta. Jag skulle dock aldrig någonsin ta lån för en bil. Det finns absolut inte på kartan.

Själv kör jag en bensinsnål bil från -03 som där jag sköter servicen helt själv och även viss reparation såsom t.ex. bromsar. Vissa av er har tänkt ännu längre än mig och har inte ens bil idag – grattis till er och bra val!