Skattesatsen för ISK och KF 2020 är nu bestämd och det lutar mot att detta blir en ljuspunkt för oss investerare. Men samtidigt är jag orolig att investeringsformen ISK/KF kanske inte kommer vara lika fördelaktig i framtiden.

 

Så blir skatten för ISK 2020

Från en artikel i Dagens Industri kan vi idag läsa:

För inkomståret 2019 är skatten på Investeringssparkonto, ISK, 0,453 procent av det så kallade kapitalunderlaget. Nästa år sänks den till 0,375 procent, vilket är den lägsta möjliga räntan med de regler som gäller nu.

Det vi fick skatta för i år var alltså baserat på 0,453%. Nästa år blir det 0,375% spås det.

Hur kommer vi då fram till detta?

Jo, den 30:e november förra året (2018) fastställdes statslåneräntan till 0,51%. Utöver det måste vi lägga på ytterligare 1 procentenhet för att vår regering tycker att vi betalar för lite skatt. 0,51 + 1 = 1,51. Om du sedan tar 1,51 *0,3 får du 0,453%

Det är sedan 0,453% som du multiplicerar med ditt kapitalunderlag för att se vad skatten blir

Hur får jag fram kapitalunderlaget?
  • Värdet av tillgångarna på investeringssparkontot vid ingången av varje kvartal
  • Insättningar till kontot under året
  • Värdet av överföringar av värdepapper

Med andra ord kommer nästa års räntesats bli 0,375%, vilket också är det lägsta som denna någonsin kan bli enligt dagens premisser.

Självklart är jag glad att skatten för ISK blir lägre och att den hålls låg. Samtidigt är jag rädd att regeringen nu ska höja det extra påslaget från 1 procentenhet till exempelvis 1,5 procentenheter.

När statslåneräntan sedan går upp kommer alternativet att investera i ISK inte bli fördelaktigt.

Som vanligt rekommenderar jag inte dig som sparar i enbart räntor att använda dig av ISK. Anledningen är då att avkastningen blir så pass låg att skatten äter upp detta.

0 0 vote
Article Rating
26
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x