Läste nyligen en artikel från Swedbank som visar att vi Svenskar kanske inte har en så trygg ekonomi som alla tror. I ärlighetens namn blev jag förvånad, oroad och kanske till och med lite arg när jag sammanfattade artikeln.
Om jag extraherar den mest intressanta informationen från min läsning ser vi att:
- Bara 6 av 10 hushåll har två månadslöner eller mer i buffert
- 14% av hushållen klarar inte oförutsedda utgifter på 5 000 kr
- Mindre än hälften av alla hushåll klarar av att spara 10% av lönen varje månad
- 7 av 10 kvinnor uppger att de inte kan spara 10% av sin lön varje månad
- 6% av kvinnorna har INGEN buffert allt
Hela artikeln (som nu är 1 år gammal) kan ni läsa här.
När du vistas i Finanstwitter, bland utdelningssidor på Facebook eller på ekonomibloggar som denna är det nog lätt att jämföra sig enbart med vår sekt. Öppnar vi blicken lite mer så är tyvärr det här den bistra sanningen. En hållbar ekonomi är ingen självklarhet.
Klarar du av att spara 10% av din lön varje månad?
Bra! Då är du bland den hälft i Sverige som faktiskt lyckas. Var stolt!
Vad som är en bra buffert kan vi resonera om tills vi går i graven. Tror dock de allra flesta håller med mig om att den borde bestå av minst 2 månadslöner. Att bara 6 av 10 klarar detta är sjukt.
Vissa tycker att 6 månadslöner är en bra buffert. Funderar på hur få som faktiskt uppnår en sådan summa…
Jag tycker det inte är intressant hur många månadslöner man har i buffert, utan hur många månaders löpande utgifter man har buffert för. I vårat fall har vi 4 månadslöner i buffert, vilket inte är så imponerande kanske.
Men å andra sidan har vi 12 månaders löpande utgifter i bufferten, vilket ju egentligen är det man skyddar sig för, eller?
Alltså vilken galet fin kommentar måste jag säga. Det klockrena svaret på hur många månadslöner man ska ha i buffert 🙂 Sedan kan det ju hända saker och ting som blir väldigt oväntat, bortom den här klyschan att kylen eller frysen skulle gå sönder. Det hände för mig när jag blev hackad på facebook.
60.000 i oförutsedda utgifter:
https://www.kronantillmiljonen.se/sparande-och-utgifter/over-60-000-i-oforutsedd-utgift/
Hej KtM, Det där med buffert är nog ganska intressant. Jag har under alla mina år sällan haft mer än max en månadslön netto i min buffert. Jag resonerar som så att det finns inget gott i pengar som inte ”spenderas” (investeras). På ett bankkonto gör dem aldrig någon nytta. En månadslön räcker för mig och har räckt genom alla år. Jag kan byta jobb imorgon så kommer inte direkt bli ofrivilligt arbetslös men även om olyckan skulle vara framme så har jag en månadslön från jobbet retroaktivt. Tillsammans med en mindre buffert så räcker det två månader. Det är… Läs mer »
Det beror helt på livssituation. Jag är helt klart med dig om att man vill ha så mycket som möjligt i aktivt sparande / amortering på lån. Men har man några barn, villa, bil etc. så kan oväntade utgifterna skena iväg relativt snabbt om man har otur. Dock täcker försäkringar det mesta av de större utgifterna, men man brukar få ligga ute med pengar tills att försäkringskassan betalar tillbaka (+ självriken). Vi har två månadslöner som buffert och då vi behövt plocka därifrån ser vi till att fylla den först innan överskott till sparande. Detta är utöver ett stående månadssparande… Läs mer »
Mycket bra reflektion. Själv har jag ingen oljepanna i huset som kan rasa ihop och skulle bilen gå sönder så överlever jag utan den helt enkelt.
Jag är lite skeptisk till det här du säger om att kunna köpa vad som helst för bufferten när man vill. Jag förstår hur du tänker men min rekommendation är att bygga upp ett målsparande på sidan om bufferten. Går allt som det är tänkt så ska du inte behöva använda bufferten. Men här finns det också många olika skolor 🙂
Till viss del beror det på bankkontakten också, fortfarande. Jag har ju till exempel redan en bil och det var anledning till att jag inte skulle få bolån utan medlåntagare. Lyckades dock resonera med banken då jag är i en situation där jag inte är i behov av bil utan har den som en ”lyx” som jag skulle göra mig av med direkt om jag känner att jag inte har råd (det är en snart 20 år gammal bil med väldigt låga kostnader, dessutom). Det resonemanget köpte de faktiskt och räknade bort bilen ur kalkylen.
OJ! Blev din bil alltså någon form av pant eller säkerhet? Det var något nytt 😀 Men jag är ändå riktigt glad att du fick ditt bolån till din bostad. Klockrent att du argumenterar och förhandlar. Se till att göra samma sak när det kommer till räntan
Inte alla som heller kan välja och vraka bland jobb bara sådär eller där skyddsnätet inte bråkar. Har en släkting som blev arbetslös, kontaktade a-kassan med kontinuerlig kontakt i 6 månaders tid tills han fick ett nytt jobb, utan att ha fått en krona av a-kassan. Vi satsar på en buffert om 100,000 kr, för att inte behöva förlita oss på de ”skyddsnät” som finns. Sen är det, precis som Fredrik skrev, skönt att inte behöva nalla av sina aktier om man behöver köpa något större.
Kloka ord Sebastian. Än om man tycker att man är i en bransch som är riktigt säker så kan vindarna vända på en femöring, det har vi sett tidigare. Bättre att ta det säkra för det osäkra 😉 A-kassan är bra på att ta in pengar men att betala ut brukar sitta lite längre in.
Våra ”säkra” branscher är anledningen till att jag inte smäller in allt direkt i bufferten, utan bygger upp den allt eftersom, då jag inte vill låta pengamaskinen gå utan smörjning ens 1 månad. När de 100k är uppbyggda så har vi medel för att klara 6 månader om vi båda skulle bli arbetslösa och inte få hjälp av A-kassa, upp till ca 1,5 år om en av oss skulle bli arbetslös utan pengar från a-kassa. Sen allt eftersom pengamaskinen byggs upp så blir ju behovet av en buffert mindre och mindre, men den dagen så kan man ju satsa på… Läs mer »
Hej!
När min sambo blev långtidssjukskriven insåg jag vikten av buffert! Trots att jag får ut en bit över 30’ netto varje månad hade det inte räckt långt när försäkringskassans handläggning av sjukskrivningen tog närmare 6 månader och vi behövde leva på en lön under den perioden. Ibland är der nyttigt att få en liten reality check och inse hur sårbar en kan vara även om en har starkt socioekonomiskt kapital.
Hej igen Anna! Roligt att du är flitig på att kommentera här 🙂 Alltid trevligt att höra berättelser från människor som haft en nytta av sin buffert.
Jag förstår verkligen dina tankar https://frihetviautdelning.blogspot.com/ och tack för en alldeles underbar kommentar. Går helt med i din åsikt om att allt för många månadslöner i buffert är bortkastat. Men samtidigt tycker jag att det är något som alla borde ha och inget man bör helt kasta i soptunnan, speciellt som ny.
Själv är jag en investerare som tycker om att ha allt mitt kapital investerat. Det har funkat bra än så länge och kommer säkert fungera bra i 20 år till skulle jag säga.
Jag tror att ”vår sekt” som KTM uttrycker det inte tänker på ordet ”buffert” på samma sätt som man gör i dessa undersökningar. När man i undersökningen säger ”saknar buffert” så betyder det helt enkelt ”har inget undansparat alls, varken investerat eller oinvesterat”, misstänker jag.
Så tänker jag också. Dom som svarar att de inte har någon buffert är de som lever från en lön till en annan och inte alls har något sparande (förutom pensionen då).
Skulle vara intressant att veta hur många av kvinnorna som är gifta eller sambo. Hur mycket dom bet. av boendekostnaden om hon bara arb.75%. Hur delar man på hyra, bolån, försäkringar, sem. resor mm.mm. Det har ju väldigt stor betydelse för hur mycket man kan spara.
Håller med. Jag är också intresserad av vad det är för relationsstatus på kvinnorna. Och hur många barn de har. Ensamstående mammor i låglöneyrken, där har vi en grupp som har oerhört svårt att få några kronor över. Så fort det är fråga om ett ensamhushåll så blir de ekonomiska förutsättningarna helt annorlunda.
Har själv varit i denna situation tidigt i arbetslivet där jag inte hade några sparade pengar eftersom det löpande dök upp stora oförutsedda utgifter flera månader i rad. Riktigt jobbig känsla minns jag. Lösningen på mitt problem var att arbeta ett antal timmar extra i veckan för att kompensera för detta. Sakta men säkert ökade bufferten.
Grymt jobbat! Det är faktiskt skönt att ha ett sådant jobb som gör att man kan ta ett par extra hund-timmar för att öka lönen vissa månader. Jag själv har Inte ett sådant jobb men det händer att vi uppmanas att jobba övertid vissa perioder.
Vi lyckas spara helt okej till buffert varje månad, men har nog nån förbannelse över oss. Varje gång de senaste 3 åren när vi närmar oss 20k så är det något som går sönder och måste repareras. Senast var det att bilen total kvaddade så vi bestämde att köpa ny bil ist.
Helt otroligt har det varit. Om vi inte hade fått alla dessa oförutsedda utgifter hade vi haft en buffert på ca 60/70k, men hela tiden fått tömma kontot🤬.
Ah shit så jobbigt. Det där med bilar som krånglar är ju ett otyg som man helst skulle vilja slippa. Försöker göra de reparationer jag kan på bilen själv, men visst tar det mycket tid. Har upptäckt att det finns många på Twitter som kan mer än jag om bilreparationer så där har jag fått mycket hjälp 🙂
Jag måste säga det att det alltid är intressant att få en inblick i andras perspektiv och förvåningen som uppstår kring den verklighet många lever i. Det är uppfriskande att se en annan reaktion än milt maskerad avsky. Jag själv har aldrig kunnat ha mer än 9000 på ett sparkonto och oftast lever jag på existensminimum vilket räknas i mitt fall till 8600. När jag väl får chansen att tjäna mer än vanligt så går det till att långsamt betala av skulder som ackumulerats när oväntade utgifter kommit med korsdraget. I min värld kan jag inte ens föreställa mig att… Läs mer »
Hej Jonathan!
Fantastiskt att du delar med dig. Världen behöver fler Jonathan, helt klart. Det jag tänker på är att ditt huvud ställt sig in på ett liv med stabilare och godare ekonomi – annars hade du nog inte varit inne på den här bloggen och läst. Det är bra! Fortsätt så och ta ett steg i taget
Kan tycka att det är skönt med lite mer en en månads buffert när man har aktier då en rejäl börskrasch hittills på sikt varit bra köptillfälle för den långsiktige.
[…] [ Blogginlägget är skrivet av: Kronan till Miljonen ] Läste nyligen en artikel från Swedbank som visar att vi Svenskar kanske inte har en så trygg ekonomi som alla tror. I ärlighetens namn blev jag förvånad, oroad och kanske till och med lite arg när jag sammanfattade artikeln. Inlägget 5000 kr i oförutsedd utgift… Läs hela blogginlägget av Kronan till Miljonen här: 5000 kr i oförutsedd utgift […]