Var på min favoritbutik Lidl idag och skulle handla lite god lördags-frukost efter träningen. Framför mig i kassan stod ett par som hade betydligt mer i korgen än vad jag själv hade.

”Visst betalar du den här gången?”

”Nä jag har ju betalat mest den här månaden”

”Jag men jag får ju betala allt år barnen numera, och det är kostnader som du aldrig ser”

Varav mannen suckade lätt och tog fram kortet och stoppade det i kortläsaren. Hemskt att höra på? Ja det var det, och faktum är nog att det är vanligare än man tror. Vi har nog alla hört par som grälar om vem som betalar mest och om du inte redan gjort det är det bara att se något avsnitt av Lyxfällan så är du med på notorna.

Nu klandrar jag inte par som befinner sig i den här situationen utan det är snarare helt förståeligt. Om du själv har diskussioner som ovan med din partner är det inget att skämmas för och det är solklart att det blir debatt om pengar när det börjar sina i plånboken.

Enligt en undersökning gjord av Nordea oroar sig massvis av par och familjer sig över ekonomin. Hela 23% uppger att de tömt depån minst en gång under det senaste halvåret innan en ny lön trillat in på kontot. Ytterligare 7% uppger också att de har svårigheter att sova p.g.a. ekonomin.

När jag reflekterar över hur jag och sambon har det inser jag att vår situation ändrats rätt mycket. Under vårt första år var det mest gräl om vem som inte skulle betala, d.v.s. vi ville bägge betala och bjuda i stället för att själv bli bjuden på något. Idag försöker vi väl helt enkelt göra det rättvist och när kortet flyger upp är det sällan att man säger ”nää men hjärtat den här gången ska jag betala”.  Antar att det kallas att vara nykär.

Samtidigt är man lite rädd att det ska gå ytterligare ett steg och skulle då det steget innebära? Skulle det bli så att vi börjar bråka om vem som betalat mest? Jag hoppas verkligen inte det då det verkar tära väldigt mycket på förhållandet.

Du som läser det här har verkligen tagit steget i rätt riktning. Antingen har du tankar på att verkligen få igång en pengamaskin eller så är du redan i full gång med en sådan. Med ekonomisk trygghet så tror jag att vi kan minska gräl som liknar det jag upplevde på Lidl idag och vi kan alla leva ett liv där pengar finns för att göra det vi vill när vi vill. Med andra ord, bra gjort att du engagerar dig i ekonomi-bloggar och fortsätter att lära dig varje dag 🙂

4
0
Kommentera gärna :)x
()
x