VA?! 0 kr i löneförhöjning tänker ni? Hur är det ens möjligt? Det är ju nästan lika absurt som att få en lönesänkning. Men jag känner att jag vill förklara lite hur detta är möjligt.

 

Löneförhöjning 0 kr

Årets löneförhöjning landade på lite drygt 700 kr. Jag vet att många som är inom samma bransch, IT/utveckling, tycker att jag har en snuskigt dålig lön (ca 33k brutto). Men till mitt försvar jobbar jag inte i en större stad där det faktiskt krävs mycket cash för att leva och bo

Hur kan då 700 kr vara lika med 0 kr?

Svaret är enkelt och det kallas för inflation. Helt enkelt är det så att priserna på allt höjs successivt i takt med inflationen. I snitt har denna varit 2% under rätt lång tid, och enligt SBC var den till och med 2,2% i december 2018.

Ska vi prata klarspråk så innebär det att om din lön höjs med 2% ett år så har du inte fått någon löneförhöjning inflationsjusterat. Det här gäller också din avkastning du får varje år, även om vi sällan räknar med inflationen när vi visar avkastningen i portföljen.

Då min löneförhöjning var strax över 2% så kan man alltså säga att jag i år fick 0 kr extra med tanke på inflationen.

Jag har försökt att spela alla kort rätt. Genom att skriva ner allt extra jag gjort så tycker jag att mina chanser inför lönesamtalet var goda. Facket hade dock förhandlat mellan 2% -2,5%, så det fanns inte allt för mycket spelrum skulle jag säga. De extra 0,5 procentenheterna skulle räcka upp att justera de som låg lägre.

 

Är jag bitter?

Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte blev besviken. Men samtidigt försvann besvikelsen väldigt fort. Varför då?

Jo för att jag vet att de 700 kr som jag nu får extra kommer gå rakt in i portföljen och generera en ruggigt fin avkastning över tid. Dessutom är det så att utdelningarna för året i princip dubblats, så där kan vi snacka löne-ök!

Jag tycker personligen att jag mycket lättare kan styra utfallet kring utdelningar, bloggintäkter och övriga inkomster mycket bättre än den ordinarie lönen.

Visst, hade jag verkligen verkligen gått in för att “I ÅR SKA JAG PRESTERA 110%” så hade det kanske blivit ett annat utfall. Att komma först på jobbet och gå sist, att alltid ta på sig extra och att alltid försöka prestera lite bättre imorgon än vad jag gjorde idag. Men det är jag inte beredd att göra – inte över tid i alla fall. Tycke att det är nog slitsamt att jobba 8 timmar per dag och jag ser fram emot min pension vid 40 år.

0 0 vote
Article Rating
67
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x