Ett av Investors underliggande bolag kom idag med en vinstvarning. Det var då Husqvarna som upplyser om problemet kring komponentbrist. Trots det är det många inklusive jag som tycker Investor bör köpas här och nu.

Investor är det investmentbolag med flest antal svenska aktieägare. Kollar du bara hos Avanza äger 316 000 kunder Investor B medan 69 000 äger Investor A. Sitter du fortfarande kvar på Investor A kan du med fördel använda aktiearbitrage.

Sett till hur brant fallet varit de sista 3 månaderna så har Investor klarat sig hyggligt. Investor B har fallit 20% medan exempelvis Latour är ner 32% och EQT med 39%.

Under de senaste 10 åren har Investor inklusive återinvesterad utdelning slagit Stockholmsbörsen (OMXSPI) alla år förutom i år. Kanske är det inte så konstigt då investmentbolag generellt tenderar att gå bättre än index i positivt börsklimat, och sämre än index när börsen faller. De senaste 10 åren har varit riktigt goda.

Investor är som en mycket attraktiv Sverigefond men där du dessutom får tillgång till några onoterade bolag och helägda bolag som ligger inom Patricia Industries. Visste du exempelvis att du får med operatören 3?

Men till skillnad mot en fond så behöver du betala en otroligt liten avgift för att äga Investor år ut och år in. 0,10% enbart

Bolag
Förvaltningskostnad (%)
Svolder förvaltningskostnad* 0,6
Creades förvaltningskostnad 0,3
Traction förvaltningskostnad 0,3
Öresund förvaltningskostnad 0,46
Bure Equity förvaltningskostnad 0,29
Investor förvaltningskostnad 0,10
Industrivärden förvaltningskostnad 0,10
Lundbergs förvaltningskostnad 0,06
Latour förvaltningskostnad 0,06
Kinnevik förvaltningskostnad redovisar ej

 

Utöver det är Investor en av de bästa investmentbolagen på att tillhandahålla utdelning. Det handlar mycket om att deras noterade bolag är rätt stabila pjäser som själva pyntar mycket av sin vinst till ägarna. Kollar vi på utdelningspolicyn säger den såhär:

Investors utdelningspolicy är att generera
en stadigt stigande utdelning. Vår utdelningspolicy underbyggs av kassaflöde
från alla tre affärsområden:
Noterade Bolag, Patricia Industries
och Investeringar i EQT.

Kort och gott vill man se en stigande utdelning samt att man delar ut det kassaflöde man själv får från den underliggande verksamheten.

Idag handlas ändå Investor till 2,39% i direktavkastning och det tycker jag är rätt högt sett till investmentbolagen historiskt.

Utdelningen 2022 ser lägre ut då enbart en stapel för halvåret 2022 presenteras. Första utdelningen i år är 3 kr medan nästa är på 1 kr

 

På det rapporterade substansvärdet handlas Investor idag till hela 25% rabatt*. Du får alltså de underliggande innehaven 25% billigare än om du handlat vart och ett för sig via börsen. Snittet de senaste 5 åren för Investor är 16%.

*(223 substansvärde -167 kurs) / 223

11
0
Kommentera gärna :)x
()
x