Många nya som kikar på AstraZenecas aktie tycker säkert att den känns dyr med en prislapp på drygt 1400 kr/aktie. Det är snarare tvärt om idag handlas Astra till en rabatt med tanke på hur man tidigare varit värderade. Alldeles nyss blev AstraZeneca även utnämnd till veckans aktie av Dagens Industri. Här är det viktigaste jag tar med mig därifrån.

 

Tidigare skrev jag ett inlägg om aktier som löper risk utifrån teknisk analys. Där listades bland annat AstraZeneca som en kandidat där den korta trenden brutit ner under den långa trenden, MA200.

Jag döpte inlägget till Hokus Pokus då det verkligen är bortom mitt egna sätt att hitta framtidens vinnare. Varningssignalen visade sig också vara helt fel och från det inlägget fram till idag är aktien upp 7% på en rätt sur Stockholmsbörs generellt. Dessutom har läkemedelsbolag generellt gått dåligt efter det att Trump vann valet i USA.

Där var det tur att jag gick bort från allt som handlar om teknisk analys för att i stället lita på min magkänsla och köpa. Ibland har jag tänkt att magkänsla kan vara bättre än alla typer av analyser där ute.

 

Bättre vinsttillväxt än snittet

Det jag tar med mig mest från Dagens Industris analys är jämförelsen mellan andra läkemedelsbolag. Här har man räknat på försäljningstillväxten i snitt för bland annat Johnson & Johnson, Abbie, Merck, Novo Nordisk, Bayer m.fl. och jämfört med AstraZenecas.

2024 väntas AstraZenca sluta året med en försäljningstillväxt på 15,9% medan snittet för de andra ligger på 8,8%. Året efter, 2025, väntas försäljningstillväxten bli 7,7% medan snittet väntas landa på 6,7%.

 

Bättre prislapp än snittet

Kikar vi på vad analytikerna har för estimat på vinsten 2024 så värderas AstraZeneca till P/E 16,4. Det är en typ av rabatt om vi tittar på hur snittet sett ut de senaste 5 och 10 åren.

Det här är också bra mycket mindre än snittvärderingen på exempelvis S&P500 som idag är 25,4.

Nuvarande P/E 5-årigt snitt 10-årigt snitt
16,4 20,7 19,3

 

Ett ess i rockärmen

En av många anledningar till att Astra inte gått upp till skyarna likt Novo Nordisk och Eli Lilly är att man inte har något givet preparat för att behandla fetma.

Faktum är att Astra Zeneca har fetmaläkemedel i portföljen men marknaden har väldigt liten tilltro här och troligtvis ligger det flera år bort. Kanske kan bolaget spela ut det här kortet och att det blir bättre än vad marknaden väntat sig. Vem vet…

Jag tror det är viktigt att komma ihåg hur diversifierad AstraZeneca faktiskt är och hur många ben man står på. Totalt har Astra Zeneca 199 läkemedelsstudier som nu rullar vidare. Även om man missar fetma-tåget så kommer det finnas mycket annat som tar Astra framåt.

Ifall man lyckas inom fetma så får du se det som en bonus.

På tal om det läste jag igår att numer finns bidrag att få i Sverige för de som behöver läkemedel mot fetma. Som jag förstått måste man då testat andra metoder innan bidraget kan beviljas. Det här är en allvarlig sjukdom som länder ser allvarligt på.

 

 

8
0
Kommentera gärna :)x
()
x