En liten snackis på senare tid har varit den lista som Dagens Industri presenterade över aktier som kan komma att få en riktigt tråkig tid framöver. Beräkningen är gjort utifrån teknisk analys (där du tittar på kursrörelser) och utgår från hur glidande medelvärden förändras.. Enligt den här listan så ska många av mina egna aktier löpa stor risk just nu.
Ett glidande medelvärde
Hela teorin bygger då på att kika på ett glidande medelvärde där man då tar en serie av medelvärden för att se en trend. Det absolut vanligaste är att man kikar på en längre trend och tar medelvärden från de 200 senaste handelsdagarna. Förkortningen av det glidande medelvärdet är MA200, något som Kavastu ofta utgår från.
Egentligen kan man ta vilka intervaller som helst, med de vanligaste är:
- MA200 – en lång period på 200 dagar
- MA50 – en medellång period på 50 dagar
- MA20 – en kort period på 20 dagar
En vanlig strategi inom teknisk analys är att man kikar på MA50 och MA200. När dessa två kurvor skär varandra så är det antingen positivt eller negativt för aktien i fråga:
Gyllene kors
När den kortsiktiga trenden (MA50) bryter igenom den långa (MA200) och stiger ovanför den nivån. Det här menar många är en köpsignal.
Dödskors
Tvärt om, när den kortsiktiga trenden faller nedanför den långa. Det här skulle på så vis indikera att det är dags att sälja.
AstraZeneca är ett av några exempel på aktier där ett negativt dödskors nyligen dykt upp. Det här är också den aktie där jag köpt mest av på senare tid 😀 Med andra ord har jag gjort tvärt emot vad ”facit” säger man ska göra.
Grafen nedan visar fenomenet. I våras var det alltså köpläge då den korta trenden bröt igenom den långa. Köpte man då och säljer nu så har det dock blivit en rätt skaplig förslustaffär. Det är värt att bära med sig.
Som du märker säljer jag inte in den här investeringsfilosofin särskilt bra. Har du ändå suget kvar att undersöka saken närmre så går det enkelt att se via Avanza. Nordnet och övriga nätmäklare har säkert liknande funktioner.
Säkert går det även att lägga till någon typ av notis när gränser bryts men riktigt så långt har jag inte grävt och kommer troligtvis inte göra heller.
Aktier som löper risk
= bolag jag själv äger i portföljen
I nuläget har jag en del aktier i portföljen som alltså kvalar in på att löpa större risk än andra. Återigen utgår vi här endast från dessa kors och ingenting annat.
Atlas Copco ska man tydligen sälja nu. Not…
Så gör jag i stället
Desto mer jag sätter mig in i ämnet desto mer förstår jag också att det här inte är något för mig. Det jag kan om teknisk analys är sånt som du själv kan lära dig under en kafferast. Men det finns lika många investeringstaktiker som det finns investerare, så alltid är det några som förespråkar detta.
Något jag däremot tagit med mig på senare tid är att du sällan behöver ha bråttom när du är sugen på ett bolag och vill gå in. Jag vet inte hur många gånger jag köpt in mig i lägen som sett bra ut men där trenden ändå fortsatt ner. Att vänta på ett par bra kvartal kan vara värt. Lite det vi ser i Evolution just nu kan jag tycka.
Men det som jag tycker är det absolut viktigaste är att det du investerar i ska ha gått bra över tid. Om du blickar tillbaka många år vill åtminstone jag se ett CAGR på 10% eller mer och gärna att den historiken sträcker sig över flertalet börskrascher. Jag vet att inte alla aktier i min portfölj kvalar in där men det här är också något jag inte hade med mig från början.
Tyvärr är det inte alla bolag som har riktigt lång historik för att det ska vara applicerbart.
Det vore i alla fall roligt att höra om någon i mitt flöde kikar på MA50 och MA200. Kanske är det vanligare än vad jag tror.
Teknisk analys är väldigt mycket gissande tro och förhoppningar om framtiden baserat på tidigare kursrörelser.Det är först med facit i hand man vet om den tekniska analysen hade rätt eller ej och ofta vill de som förespråkar teknisk analys gardera sig med att det kan både gå upp och att det kan gå ner, men det mest troliga är vad de gissar för stunden så som alla andra på börsen också gör.Hade teknisk analys varit så magiskt och så bra så hade alla som kan det hållit tyst om det och agerat därefter för att tjäna pengar på oss som… Läs mer »
Hade det funnits något gyllene recept på hur man blir rik så hade inte aktiemarknaden funkat som den gör idag. Som tur är finns det inget sådant recept 🙂
Jag tror inte att man går vinnande ur striden om man prompt följer köp/säljläge genom MA50/200. Säljläget i din graf skulle jag vilja säga är för att minimera dina förluster, inte för att du ska gå med vinst med stöd av det tidigare köpläget. Hade du sålt tidigare så hade du faktiskt gått med vinst.
Nä precis! Jag går mycket hellre på min egna filosofi att köpa sektorer som för tillfället blir hårt straffade. För den sakens skull säljer jag inte sektorer som går bra.
Som Buffet sagt vid tillfälle, ingen vill bli rik långsamt (förutom vi då 🙂
Har företaget stabil historik? Kommer det finnas kvar med stark historik om 10 år? Svårare än så behöver det inte vara. Lägga timmar på väderprognoser kan säkert ge klirr i kassan om man har den tiden och kunskapen i kombination med mer andra analyser än bara teknisk, om man orkar och har tid. Själv traskar jag i maklig takt bland ”tråkiga” icke raketer 🙂
Absolut är det så. Ibland kan det bli fel trots det om bolaget väljer att gå fel väg och sådana beslut kan gå snabbt. Intrum har exempelvis haft bra historik sedan 2002 och deras verksamhet var sådan som åtminstone jag tänkte skulle kunna stå sig även i framtiden. Tyvärr gjorde bolaget fel val i fel tid och nu sitter man själva i skuldträsket.
Känns som att teknisk analys är inte så bekant i Sverige (som tysk). Det finns många kanaler som pratar bara teknisk analys på youtube i det mesta andra länder. För alla som kan tyska kan man t.ex nämna 10XTrading. Bara tipps, ingen annons! Tycker blandningen är bäst men man ser mycket på teknisk chartanalys tycker jag. Framförallt med kortare horisont.
Tack för den infon Tom! Alltid intressant att höra hur investerare tänker i andra länder. Åtminstone jag blir lätt insnöad i hemmalandet. Jag följer en del Youtubers i USA men inget från andra länder
För mig är teknisk analys likställigt med väderprognoser. Hyfsat god träffsäkerhet på kort sikt, värdelöst på lång sikt. Det finns många så kallade strategier som individer vill sälja för dyra pengar, och jag anser att de är humbug hela bunten. Hade det varit så enkelt att hitta en idiotsäker strategi som slår börsen år efter år, varför då inte skapa en fond och kränga din idé den vägen? Nej istället ska man annonsera på facebook, hålla svindyra föreläsnngar och så vidare. Jag gissar att det är enklare att övertyga svensson om sin strategis förträfflighet genom ett säljsnack istället för ett… Läs mer »
https://snalgrisen.blogspot.com/
Väldigt bra talat! Det enda som jag själv kunnat se är hur en aktie oftast hittar någon sorts stödnivå till tidigare bottnar. Har sett det i många fall men även detta är inget facit till hur en aktie kommer reagera. Håller helt med dig kring din tanke om idiotsäker strategi… det finns helt enkelt inte
Jag intradagshandlar ( daytradear ) och har så gjort i 4 år nu med teknisk analys. Jag sitter aktivt 3 gånger i veckan, 2 timmar per session och har i snitt gjort 3% per månad. Dock så handlar jag enbart cfd instrument på valutapar, olja och index. Jag analyserar enbart med price action och tar positioner vid specifika handelstider efter att likviditet har injicerats i marknaden.
För att göra detta använder jag mig även utav den ekonomiska kalendern för att se när jag vill vara involverad och inte.
Fascinerande! Alltid trevligt att höra om personer som lyckas med detta och speciellt de som lyckats år efter år efter år. Vad jag hört är att många har en basportfölj på sidan om med exempelvis fonder eller investmentbolag medan man kör mer aktiv handel på sidan om.
För mig är https://www.youtube.com/@TheMaverickofWallStreet ett måste, många intressanta aspekter med både teknisk & fundamental analys.
Ska kolla in. Tack så mycket för länken
Min Tekniska Analys är också minimal. Kan visst tycka det är intressant att titta på hur kursen gått historiskt, men det är också viktigt att se hur volymen i handeln sett ut. Kursrörelser utan volym säger inte så mycket. Men köper man på storbolagslistan å andra sidan, är man oftast garanterad en god volym. MA200 är ju något man kan ta med i beräkningarna, men det är ju inte viktigare än till exempel utdelningstillväxt, ökad vinst och ökad omsättning – men de tillhör ju Fundamental Analys.
Som jag förstått tänker vi väldigt lika Niklas 🙂 Finnas nog mycket att lära sig i jakten på de bästa utdelningsbolagen kan jag tycka
Jag närmar mig alltid en sektor eller ett specifikt bolag från ett fundamentalt perspektiv, men jag tittar alltid i grafen efter möjlig stöd/motstånd, gap, trendlinjer, etc innan jag köper. Jag har även tagit en del rena swingpositioner utifrån tekniska indikatorer men de är inte speciellt vanliga.
Buffet har tidigare sagt att han inte använder sig av macro när han väljer sina bolag. Han kan ju sin sak…