Mitt bland allt rapport-brus så är det lätt att gå miste om det som händer bland våra börshandlade fonder, så kallade ETF:er. Idag fick vi reda på utdelningshöjningen för XACT Norden Högutdelande och det verkar som att pengaregnet fortsätter.

Nyligen bytte jag mitt innehav och sålde XACT Sverige för att köpa XACT Norden Högutdelande. Jag gjorde även en jämförelse mellan dessa två och kom fram till att för- och nackdelarna gjorde valet rätt svårt. Samt att det egentligen inte finns något rätt eller fel. Allt beror på din investeringsprofil.

Xact Sverige eller Xact Norden Högutdelande? Vilken är bäst?

Till sist landade dock valet att byta till Högutdelande då jag inom en framtid kommer byta ut mina innehav till sådana med lite högre direktavkastning och lägre utdelningstillväxt

Följ mig gärna på sociala medier. Ett gratis sätt att stötta bloggen 🙂

XACT Norden Högutdelande utdelning 2024

Ny utdelning XACT Norden Högutdelande

Nya utdelningen blev 6,88 kr /fondandel/år

Då fonden ger utdelning kvartalsvis blir det 1,72 kr varje kvartal.

Månad och dag för utbetalning

 • 18 mars
 • 28 maj
 • 16 september
 • 18 november

Direktavkastningen i XACT Norden Högutdelande utifrån dagens kurs blir därför 5,3%

Det här är inget innehav du ska äga ifall du siktar på utdelningstillväxt. Dock har det på sikt blivit några kronor extra under åren och det får vi givetvis tacka för:

År Utdelning årligen Tillväxt
2024      6,88 kr 3%
2023      6,68 kr 2%
2022      6,52 kr 22%
2021      5,36 kr 3%
2020      5,20 kr -7%
2019      5,60 kr

 

Det här är då en så kallas börshandlad indexfond och ska spegla indexet Handelsbanken Nordic High Dividend Low Volatility Criteria Index. Hur tråkigt det låter med fonder som följer ett index så är det ett klokt val. På senare år har passivt förvaltade fonder vunnit mark över aktivt förvaltade fonder och faktum är att var femte fondkrona nu förvaltas i indexfonder.

Fondens innehav väljs ut med tanke på:

 • hög direktavkastning,
 • låg volatilitet
 • tillräcklig likviditet

”Att skynda långsamt” är väl valda ord när det kommer till Xact Norden Högutdelande.

Fondens innehav består idag av inte mindre än 45 innehav plus en liten kassa. Största innehavet just nu är Sampo, ett bolag som jag en gång själv ägt. Dock har de flesta innehaven i fonden rätt lika vikt.

Största innehaven

 • Sampo
 • Handelsbanken
 • Telenor
 • Skandinaviska Enskilda Banken
 • Nordea Bank Abp

I fonden finns även några av mina egna favoriter som Investor, Tele2 och Axfood.

Då det är så pass många innehav med hög direktavkastning så kommer dippar i enskilda utdelningar för något underliggande bolag inte vara av allt för stor betydelse till vad fonden delar ut. Ett mål som Norden Högutdelande har är att alltid dela ut minst 4,5% av andelsvärdet. Det har man lyckats bra med.

Den stora frågan är givetvis varför man ska välja denna framför ett svensk, väl presterande, investmentbolag. Jag själv hade aldrig låtit XACT Norden Högutdelande blivit större än Investor i portföljen, åtminstone inte under den tid då jag verkligen satsar på att bygga ett ökat portföljvärde.

Till de som är mer beroende av utdelning så förstår jag varför man lägger denna som bas i portföljen. Rent utdelningsmässigt blir det rätt stor skillnad ifall du har Invesor eller Norden högutdelande som största bolag.

11
0
Kommentera gärna :)x
()
x