De utdelande ETF:erna från Xact har kommit att bli populära på svensk mark och inte minst bland utdelningsinvesterare som söker extra riskspridning. Nu funderar jag om det är dags att byta Xact Sverige som jag ägt i många år mot Xact Norden Högutdelande. Åtminstone är det läge att kika på för- och nackdelar mellan dessa två.

Grejen är den att det är ändå hyfsat få andra bloggare som tar upp dessa och faktum är att få kanske vet exakt vad man investerar i. Det hade jag tänkt ändra på med denna korta analys av Xact Sverige och Xact Högutdelande.

Följ mig gärna på sociala medier. Ett gratis sätt att stötta bloggen 🙂

Vad är en ETF?

ETF, oftast kallad börshandlad fond, har många likheter med en vanlig fond men handlas direkt via börsen. 

Skillnaden blir således att du kan sälja och köpa en ETF samma dag (oftast redan på stunden). En vanlig fond handlas utifrån givna handelsvillkor som också avgör när stopptiden (bryttiden inträffar).

En ETF har, precis som en vanlig fond, allt som oftast en förvaltningsavgift men tänk också på att du betalar courtage när du handlar en ETF. Priset för courtaget varierar beroende på vilken bank du har.

Xact Sverige eller Xact Norden Högutdelande – vilken?

Troligtvis går det inte att utse vilken av Xact Sverige eller Xact Norden Högutdelande som är bäst. Däremot finns det solklara skillnader som jag belyser här nedan och det är viktigt att du som investerare känner till dessa:

  Xact Sverige Xact Norden Högutdelande
Utdelningsfrekvens En gång per år Kvartalsvis
Direktavkastning 3,44% 5,14
Avgift 0,15% 0,30%
5 år avkastning* 77,87% 51,08%

*inklusive återinvesterad utdelning

Xact Sverige riskindikator

Xact Norden Högutdelande riskindikator

 

Utifrån ovanstående lilla tabell märker vi alltså att du får ett bättre kassaflöde i Högutdelande då utdelningen kommer dig tillhanda kvartalsvis. Dessutom har Högutdelande haft högre direktavkastning med tanke på fondens innehav.

Den stora frågan du kan ställa dig är ifall det är värt att betala den dubbla avgiften då avkastningen varit så mycket sämre. Alltså, högre avgift och sämre historisk avkastning i Högutdelande. En stor del av skillnaden kommer dock från det senaste året då Xact Sverige gått mycket bättre. Jag resonerar mer om risken längre ner med jämförelser.

För att dra frågan något visare kan det vara intressant att se de största innehaven i respektive:

Portfölj – Xact Sverige

  • Atlas Copco 7,62 %
  • Investor B 5,78 %
  • Volvo, AB 5,43 %
  • EQT 4,3 %
  • Skandinaviska Enskilda Banken 4,1 %
  • Assa Abloy 4,05 %
  • Investor A 3,93 %
  • Sandvik AB 3,64 %
  • H & M 3,32 %
  • Swedbank A 3,21 %

 

Portfölj – Xact Norden Högutdelande

  • Nordea 2,94 %
  • Sampo 2,86 %
  • Telenor 2,86 %
  • DNB Bank 2,71 %
  • Kesko Oyj  2,67 %
  • Elisa Oyj 2,65 %
  • Skandinaviska Enskilda Banken 2,63 %
  • Tele2 B 2,6 %
  • Svenska Handelsbanken 2,59 %
  • Tryg 2,59 %

 

Om jag bara får säga vad jag tycker så känns innehaven i Xact Sverige mer tilltalande. Här har du favoriter som jag redan äger likt EQT och Atlas men också en mycket stor mängd Investor då både A och B serien förekommer. De enda innehaven jag inte gillar är H&M och Swedbank.

Kikar vi på Norden Högutdelande så får du en riktigt stor mängd bank. Högutdelande består av bolag som ”uppvisat utdelning i kombination med historiskt låg volatilitet i aktien” enligt deras egna beskrivning. Då passar banker fenomenalt in på den beskrivningen.

Det här är väl också anledningen till att riskprofilen är något lägre i Högutdelande.

 

Varför funderar jag på att gå till Xact Norden Högutdelande?

Idag äger jag redan en väldigt stor stek av bolagen som finns med i Xact Sverige. Att i stället diversifiera sig genom Högutdelande känns rätt för att få ner exponeringen mot exempelvis Atlas och EQT.

Jag föredrar också utdelning som sker kvartalsvis då den snabbare kan återinvesteras och jag kommer successivt börja byta ut mina innehav mot lite högre direktavkastning. Det här är däremot något som kommer ske under många många år men det här blir ett litet steg.

Här på hemmaplan är Högutdelande extremt mycket mer populär än Xact Sverige. Utifrån ovanstående information kan jag bara hitta utdelningen som enda faktorn. Det är över 30 000 som äger Högutdelande och under 10 000 som äger Xact Sverige.

 

Hur stor skillnad gör avgiften?

 

När det rör sig om såhär små avgifter blir det i kronor räknat faktiskt mindre än vad vi kan tro. Ta som exempel att du investerar i en fond med 0,1% avgift och en fond med 0,3% avgift. Bägge avkastar lika och du skjuter in 3000 kr i månaden under 30 år. Skillnaden blir 200 000 kr. 5 miljoner i stället för 5,2 miljoner.

Visst, 200 000 kr är pengar det också så jag ska inte sopa det under mattan. Skillnaden i de olika XACT etf:erna på 30 år borde bli 180 000 kr.

 

Desto större skillnad blir om vi drar upp till något högre procent och jämför en avgift på 2,2%, vilket inte är ovanligt för många fonder. Då blir det i slutändan 1,8 miljoner kr i skillnad.

 

Så, vilken ska man välja av XACT Sverige och XACT Högutdelande?

Om jag bara fick äga en av dessa och inget annat i portföljen så hade jag med ganska stor säkerhet valt XACT Sverige.

Idag ser verkligheten annorlunda ut och jag har valt att ta steget över till XACT Högutdelande.

Hur ser du själv mellan dessa två? Gör jag rätt val? Kanske är det inte värt att äga någon?

45
0
Kommentera gärna :)x
()
x