Idag var det dags för Svolder att summera sitt helår som, till skillnad från majoriteten av andra bolag, slutar den 31:a augusti. Bokslutskommuniké* släpptes idag och enligt Svolder själva var de föregående 4 månaderna de bästa i bolagets historia, trots nutidens största pandemi i ryggsäcken.

*Innan årsredovisningen tas det fram en bokslutskommuniké. Den ger en kortfattad och övergripande bild av årets ekonomiska resultat. 

Från toppen på 337 kr har Svolder B backat en rejäl bit till nivån 274 kr. Det efter att majoriteten av alla investmentbolag fått sig en rejäl känga. Idag visade Svolder totalt motsatsen och steg nära 7% efter väldigt fina siffror.

Vad som påverkat bolaget mest positivt är då Garo som är Svolders största bolag i portföljen. Det är kanske inte så konstigt då aktiekursen i Garo gått helt bananas. Garo utvecklar produkter och tillhörande system inom elinstallation där bland annat eluttag till bilparkeringar är en produkt.

Om det är den höga efterfrågan på el till bilar eller något annat som fått Garo att explodera vet jag inte. Men det här är väl också lite charmen med att investera i investmentbolag. Du litar helt enkelt på att Svolder kommer göra bättre beslut än vad du själv kan göra.

Svolders portfölj år 2021

Alla mina köp i Svolder sedan start.

 

Substansvärdet under det gångna räkenskapsåret steg med hela 96% inklusive återinvesterad utdelning. Det är verkligen inte dåligt! Man sammanfattar året som det absolut bästa, vilket säger ett och annat.

Jag vill också citera VD Ulfs fina ord om att man inte ska oroa sig allt för mycket att börsen är högt värderad:

Även om börsen på övergripande nivå har en hög värdering så innebär det inte att
det saknas intressanta investeringsmöjligheter för ett investmentbolag som Svolder

Ulf Hedlundh, VD Svolder

 

Substansvärdet rapporterades in på 275 kr/aktie. Efter dagens uppgång står aktien i 290 kr. Vi har alltså en premie på lite drygt 5% räknat på det tidigare rapporterade substansvärdet (som släpar efter givetvis). Premien tycker jag är helt rimlig, speciellt om vi jämför med mycket annat där ute.

Till alla oss utdelningsjägare kan jag med glatt hjärta säga att Svolder höjde utdelningen till 2,5 kr/aktie. Det ger oss en blygsam direktavkastning på 0,9%. Å andra sidan investerar vi inte i investmentbolag för utdelningen skull.

Risken är väl att den nedgång vi fick i Svolder blir den vi får nöja oss med just nu. Självklart kan det gå helt åt andra hållet också.

Igår skrev jag om H&Ms avkastning och dagen till ära har jag sett till att uppdatera mitt inlägg om vad Svolder presterat för oss investerare:

Svolder totalavkastning 2021

 

18
0
Kommentera gärna :)x
()
x