Ytterligare en dag där mitt numer näst största bolag, Svolder, faller fritt på börsen. Det här öppnar givetvis upp för köpläge men en som hann sälja i tid var VD själv, Ulf.

Jag skrev lite om det här redan i förra veckan när aktien i Svolder föll första gången. Vad som är värt att ta med från det inlägget är att Aktiepappa frågat varför Ulf sålde och han svarade såhär:

Aktien har gått väldigt bra under en lång tid och jag minskar mitt innehav med ca 7 %, vilket jag inte ser som dramatiskt. Svolder-aktien har helt enkelt blivit för dominerande i min aktie- och tjänstepensionsportfölj. Som bekant förspråkar jag och många med mig att man som klok aktiesparare inte bör ”samla alla ägg i samma korg”, även med en investmentbolagsaktie som Svolder som i sig innehåller ett riskspridningselement

Tack Aktiepappa för detta! Bra jobbat.

Enligt FI gjorde Ulf 2 stora sälj den 5:e januari förra veckan.

Idag meddelade då Svolder att substansvärdet sjönk med 11 kr per aktie i föregående vecka. Den här informationen fick vi alltså idag den 10:e januari. Det här är en sänkning med ca 3,8%.

Man meddelar också att Småbolagsindex med återinvesterad utdelning under samma period sjönk ungefär lika, 4%.

Vad som då är med investmentbolag är att kursen tenderar att falla betydligt mer p.g.a. den effekt i rabatt/premie som jag beskrivit här:

Investmentbolag och risk vid börsnedgång

Att aktien faller så mycket mer än substansvärdet är alltså inte särskilt konstigt. Självklart bidrar Ulfs försäljning till marknadens oro.

 

Självklart inser jag att Ulfs försäljning kan sticka i ögonen på många. Att hinna sälja på toppen innan information likt detta når oss andra investerare. Trots allt är det personer inom bolaget som har den bästa kollen.

Samtidigt är ju Ulfs svar så otroligt lent (och galet bra) formulerat och ingen kan väl argumentera emot det han säger där.

Det vi också ska komma ihåg är att Svolder är det bästa investmentbolaget när det kommer till att löpande rapportera substansvärde. Antagligen finns det inga regler som säger att en VD inte får sälja när man gör ej obligatoriska rapporteringar likt dessa.

Men Ulf kom fint undan denna gång och kan plocka ut en fin avkastning men samtidigt ha kvar Svolder i sin långsiktiga portfölj. Det är han glad för som du kan se.

 

ULF HEDLUNDH, VD Svolder

 

Summering är i alla fall att jag köpte ett rejält knippe Svolder idag. Min hitintills största transaktion 2022.

7
0
Kommentera gärna :)x
()
x