Nu är det dags för den sista mest intensiva rapportdagen och efteråt kommer bloggen gå tillbaka till ett mer normalt flöde med blandade inlägg. Idag tänkte jag sätta fokus på investmentbolagen lite extra då min favorit Latour kommer med sina siffror för det första kvartalet. Samtidigt vill jag ta upp Spiltan som för många ser aptitlig ut. Kanske finns det köpläge där?

Investmentbolaget Latour ingår inte i listan bland de mest ägda aktierna i Sverige. Det kan jag tycka är intressant, med tanke på deras fantastiska historik som gjort både en och annan svensk investerare till miljonär genom åren. Jag utsåg dessutom Latour till det bästa svenska investmentbolaget för en tid sedan.

Det här är även en av de aktier som levererat högst utveckling inklusive utdelning i min egna portfölj. Kvalité rakt igenom, är min sammanfattning.

Precis som jag nämnt många gånger förr så är det oftast investmentbolagen som tar extra stryk precis inför en kommande sättning i marknaden. Jag tänker egentligen inte orda mer om just det fenomenet men jag förklarade det lite mer i detalj 2019.

I dagens rapport kunde vi läsa om att substansvärdet ökade till 204 kr/aktie. Dock är den siffran från hur det såg ut i slutet på mars. Efter det har vi haft lite surare klimat på börsen. Latour lämnar även en uppdatering av substansvärdet från 25 april som är 198 kr.

Kursen just nu står i 265 kr så det här innebär en premie på 25%. Det är ändå lägre än de 50% vi sett när optimismen var som allra högst.

Jag har lugnat ner mig med köp i Latour idag då jag ser andra mer attraktiva lägen. En summering av dessa kommer snart i min månadsrapport. Jag kommer aldrig å andra sidan sälja Latour oavsett nivå. Det misstaget har jag gjort tidigare och ångrat mig rejält 🙂

 

Storköpa Nibe och blanka Kinnevik

På tal om investmentbolag så var allas vår Per H Börjesson nyligen ute och kommenterade den stora rabatt som just nu äger rum i Investment AB Spiltan. I spiltans fall så är rabatten just nu ca 30% och det är mer än dubbelt så mycket mot deras historiska snitt.

Per H skriver:

”Generellt har rabatterna på investmentbolag gått upp som en konsekvens av det allmänna börsklimatet. Det som gör investerarna nervösa är Spiltans stora exponering mot Paradox, drygt en tredjedel av portföljen, som backat 25% i år. Men vi är inte oroliga utan ser en fortsatt god potential”

Per H Börjesson, VD Spiltan

Jag kan tycka att det stämmer till viss del. Däremot har jag följt investmentbolagens rabatter ett bra tag och generellt ser vi snarare premie idag än rabatt. Att spiltan handlas till stor rabatt har nog snarare att göra med osäkerheten. Spiltans onoterade del utgör nämligen 30% av substansen och här ser vi nog samma scenario som med Kinnevik där rabatten också är hög.

Nu verkar det äntligen som att Spiltan kommer börja handlas varje handelsdag i stället för enbart tisdagar i och med de kommande listbytet. Jag har aldrig förstått teorin bakom tisdagshandeln. Enligt Börjesson så har fördelen varit att investerare ska få chansen att fundera över sitt beslut att sälja en extra gång. Panikförsäljning kan på så vis försvinna. Jag tror inte alls på den teorin.

Utöver det så ser Per H just nu ett stort köpläge i Nibe och är inte alls rädd konkurrensen som blivit lite av en hotbild. Där delar han och jag åtminstone samma syn.

”Vi tror att värmepumpsmarknaden kommer tillbaka. Det som gjort Nibe så duktiga är att det finns konkurrenter, så jag oroas inte ett dugg över Harald Mix utmanare Aira.”

På frågan vilket investmentbolag han skulle blanka så säger han Kinnevik. Personligen hade jag inte vågat blanka Kinnevik på dagens nivå… Men då har jag alltid varit någon form av motståndare till att blanka aktier.

 

16
0
Kommentera gärna :)x
()
x