Idag kom Holmen med sin rapport för det andra kvartalet. Där kunde vi läsa att bolaget drar tillbaka förslaget om 0 kr i utdelning för året. Dock blir det inte 7 kr/aktie som var tanken i början av året utan hälften av detta, nämligen 3,5 kr/aktie. Hursomhelst är det här ett steg i rätt riktning för svenska utdelningsbolag.

Jag vet att jag ordat om det tidigare men det känns som att bolagens kapacitet till att dela ut är bra mycket bättre än vad de faktiska utdelningarna för 2020 visar. Å andra sidan är det positivt att bolagen är defensiva och vi som långsiktiga utdelningsinvesterare kommer få tillbaka utdelningen tids nog.

Nu har Tele2 modifierat sin utdelning då man sett att Corona kanske inte slog lika illa som man trott. Samma med Holmen som vi fick besked från idag. Troligtvis är det även andra bolag som jag missat och chansen är stor att fler nu tar tillbaka delar av det tidigare reviderade utdelningsbeslutet.

 

Holmen tar tillbaka beslut om 0 kr/aktie

”Vi är ett företag som också i osäkra tider ska ge utdelning, men i våras togs inget beslut som en konsekvens av den stora osäkerhet som då rådde kring Covid-19. Nu några månader senare har osäkerheten minskat men det finns ändå anledning att vara återhållsam. Vid en sammanvägd bedömning har därför styrelsen beslutat att föreslå en utdelning om 3,5 kronor per aktie i stället för det ursprungliga förslaget om 7 kronor per aktie”, skriver Henrik Sjölund, vd för Holmen, i rapporten.

Henrik Sjölund, vd för Holmen

 

Holmen har visat på en väldigt stark utdelningshistorik och man har meddelat att man ska ge utdelning även under tuffa tider. Covid-19 är dock unik i sitt slag och jag förstår bolagets defensiva resonemang.

Diagram taget från borsdata.se. Initiala beslutet var 7 kr/aktie som man sedan satte till 0 kr. Nu har Holmen meddelat ett förslag på 3,5 kr/aktie

 

Som jag förstått är det främst papperssektorn som tagit stryk under Q2 och Holmen kommer fortsätta begränsa produktionen.

 

Själv är jag väldigt sugen på att äga mer skog i portföljen och jag är villig att se Holmen som ett av mina 5 största bolag. Jag har även haft funderingar på att sälja något inom fastigheter och i stället ta in Stora Enso i portföljen.

5 2 votes
Article Rating
7
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x