Stora Enso är ett bolag som jag ibland får frågor om och som jag också tycker verkar intressant, även om jag just nu inte återfinns i min portfölj. När det kommer till just Stora Enso är det däremot ett par saker man bör veta när det kommer till deras olika aktier och vad man ska köpa.

Personligen tycker jag att man kan köpa Stora Enso med gott samvete och jag håller med Nordea kring det man säger om värderingen just nu.

 

Kort om Stora Enso

Stora Enso en ledande global leverantör av förnybara lösningar inom förpackningar, biomaterial, träprodukter och papper. Bland kunderna hittar vi förpackningstillverkare, varumärkesägare, pappers- och kartongtillverkare.

Som jag nämnt tidigare tror jag på skogsindustrin långsiktigt. Den har alltid varit pålitlig, precis som Aktiestinsen påpekade innan han gick bort. Samtidigt ser vi nu en mega-trend där företag byter ut sin plast mot papp för en bättre miljö. Detta skriver man också om:

”Som experter på träbaserade material är Stora Ensos omvandling till ett företag för tillväxt av förnybara material ett proaktivt steg för att möta globala trender och en föränderlig omvärld och vara ledande i utvecklingen mot en bioekonomi”

 

Stora Enso – vilken aktie ska jag välja?

Det kan vara svårt att veta vilken aktie man ska välja då du har en del alternativ när du söker hos t.ex. Avanza:

Finska eller svenska aktien?

Ett vanligt misstag är att tro att du undviker källskatt om du köper aktien med svensk flagg. Så är inte fallet, vilket jag skrev om i inlägget kring aktier med lurig källskatt.

Kikar vi på ägarna hos Avanza så äger de allra flesta de svensk-noterade aktierna. Det kan nog vara rätt så vettigt då du slipper valutaväxling (spread) när du handlar aktien. Handlar du oftast och sprider dina köp, som jag gör, så kan det här bli en stor avgift.

En anledning att äga den finska är om du vill ha mer av din portfölj exponerad mot euro. Själv ser jag ingen egentlig fördel med detta då valutorna på lång sikt är lite av ett nollsummespel för mig.

 

Stora Enso R aktie?

Troligtvis vet du redan skillnaden mellan A och B aktier. A och B ger samma utdelning men A ger mer rösträtt, något som vi småsparare sällan bryr oss om. Ibland brukar jag byta A ↔ B, s.k. aktiearbitrage.

Vi har även en annan aktietyp vid namn C. Det här är gammalt och nu noteras inga nya C aktier. Ett exempel på bolag som dock har kvar sina är Hufvudstaden C (OBS, köp inte den!)

Som ni ser har Stora Enso en aktie av typen R, R som i Ricard. Om jag minns rätt så pratade Investeraren om just Stora Enso R i ett av sina avsnitt och har försökt nå bolaget för mer info kring denna men inte fått något bra svar. Minns du vilket avsnitt det var får du gärna länka 🙂

Vad vi dock vet är att R ger mindre rösträtt än A aktien samt att det går att konvertera från A till R, vilket Stora Enso skrivit om.

EDIT!
Tack till Aktiepappa som förtydligade ytterligare det här med R aktier och vad det innebär:

R-aktien är som vi nämnt ovan en vanlig aktieform i Finland och vi kan mer eller mindre översätta det till det vi i Sverige kallar B-aktier. Anledningen till Stora Ensos R-aktie är att företaget är en sammanslagning mellan svenska Stora och finska Enso. Man behöll alltså den finska beteckningen. Stora Enso har ett stående erbjudande om att man när som helst kan omvandla sina A-aktier till R-aktier om man så önskar. Det är kanske inget att förorda i nuläget då A-aktien är betydligt dyrare än R-aktien. A-aktien är i vanlig ordning extremt illikvid och det bästa i nuläget är att köpa R-aktien. Den delar också ut bättre procentuellt pga den lägre kursen.

 

Så, vilken aktie ska jag välja?

Själv skulle jag valt den svensknoterade aktien av typen R. Anledningen till svensknoterade är för att jag då slipper det dyrare courtaget samt valutaväxlingen. Anledningen till R typen är helt enkelt för att den är billigare samt att det är högre likviditet med fler ägare.

Hursomhelst tror jag att ni som äger Stora Enso kan bli lyckligt lottade i en framtid om ni fortsätter äga. Kanske kan ni passa på att köpa ytterligare under tider då det är oroligheter kring massapriset, som till mångt och mycket styr aktiekursen i bolaget.

 

 

19
0
Kommentera gärna :)x
()
x