Tråkiga utdelningsbesked är aldrig roligt och dagens besked då Skistar lämnar 0 kr i utdelning för 2019/2020 är inget undantag. Men kanske var det här rätt väntat då bolaget tagit in 35 miljoner kr i stöd under Corona-pandemin.

I dagens årsrapport kunde vi läsa följande:

Resultat efter skatt för helåret minskade med 173 MSEK, 38 procent, till 287 MSEK (460) jämfört med föregående år.

Som ni vet delar majoriteten av svenska bolag ut pengar från föregående års vinst*. Om nu Skistars utdelningspolicy säger att man ska dela ut 50% av vinsten till aktieägarna och vinsten förra året blev 460 MSEK och i år 287 MSEK, varför blir det då ingen utdelning?

*Skistar har s.k. brutet räkenskapsår. Ett “normalt” bolag börjar sitt år den 1:a januari och slutar den sista september. I Skistars fall räknar man helåret från första september till sista augusti. Troligtvis med tanke på att få med hela Vintersäsongen, vilket är Skistars absolut viktigaste säsong.

Jag tror som sagt att mycket har att göra med att man tagit emot det här stödet. Tidigare har regeringen gått ut med att ingen utdelning ska ges om stöd erhålls. Även om jag är en stark förespråkare till utdelning kan jag ändå se rimlighet i detta; stöd ska vara till för överlevnad och inget annat. Får du socialbidrag ska du inte ge tiggare pengar eller köpa julklappar åt dina nära och kära. Det är i alla fall min åsikt.

Själv tycker jag att man ordar väldigt lite kring utdelningsförslaget i rapporten. Det man meddelar är egentligen bara gamla klyschor:

Mot bakgrund av den finansiella effekt som
spridningen av det nya coronaviruset har för
SkiStar och den osäkerhet som råder framgent
rörande dess eventuellt fortsatta påverkan
för bolagets verksamhet föreslår styrelsen att
ingen vinstutdelning lämnas för räkenskapsåret
2019/20.

 

Skistar har på senare tid varit en riktigt fin investering. Blickar vi framåt så ser Skistar en stark efterfrågan inför vintersäsongen 2020/21 med en ökning av antalet bokade objektsnätter på 10 procent genom Skistars logiförmedling.

5 2 votes
Article Rating
17
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x