Nästan varje vecka ser jag nyheter om att Skanska tar in nya projekt, det ena större än det andra och även mycket i USA. I vanliga fall skulle nog investerare bli glada över att läsa nyheter som dessa men just nu är oron stor p.g.a. de stora nedskrivningar som bolaget gjorde 2018 i USA. Är det då fortfarande värt att äga Skanska i 2019?

Skanska och USA

Något jag tycker är intressant är att Skanska tidigare lovat att man ska vara lite försiktigare i USA med tanke på de nedskrivningar som tidigare skett och som fått resultatet för 2018 att se allt annat än ljust ut. Trots den nya strategin verkar Skanska elda på i USA.

Många väntar sig nu bättre marginaler och faktum är att Skanskas orderingång i USA fördubblats. Men marknaden är nog lite oroliga kring USA och kanske inte väljer att prisa in detta på allvar i aktiekursen. Bolaget meddelar själva att det är mer kvalité nu i de beställningar man väljer att acceptera, men det är upp till bevis givetvis.

Problemet är att stora projekt verkligen kan innebära negativa konsekvenser om dessa inte fullföljs på de sätt man räknat med. Det är en tuff bransch! Fördelen att äga Skanska är att bolaget verkligen kan ta in stora beställningar, men då måste man också få ordning på dessa.

Förra året i oktober gick bolaget ut med att man sparkar USA-chefen samt att man tvingas vinstvarna p.g.a. en miljardsmäll där man räknat fel på flera större byggprojekt i USA.

Skanska fick i uppdrag att bygga om LaGuardia flygplats i New York. Projektet beräknas vara klart 2022.

 

Är Skanska köpvärt 2019?

Som jag skrev om i mitt inlägg om Skanskas utdelningshistorik så är sänkningen av utdelningen ingenting som en utdelningsinvesterare ska allt för lätt på. Många som talar om utdelningsstrategi har för avsikt att sälja bolag som sänker utdelningen utan någon vidare reflektion.

Nu har jag valt att behålla Skanska ett tag och det är för att jag vill tro att deras nya strategi kan gynna dem. Byggbranschen i allmänhet har inte heller varit särskilt munter och både Peab och JM är ner rätt mycket från tidigare toppnivåer.

Den 26:e april meddelade Skanska sina resultat för första kvartalet. Aktien hade då handlats upp en hel del men backade rejält då det faktiska resultatet inte uppfyllde förväntningarna. För byggverksamheten är oftast första kvartalet lugnare p.g.a. vädret.

Det VD Anders Danielsson då meddelade var att han inte är nöjd med resultatet men att han ser effekt av den nya strategin. Dock kan det ta tid innan allt är på sin plats meddelar Anders. Och så är det väl – det är svårt att vända en stor skuta.

Skanskas VD, Anders Danielsson

Själv ligger kvar kvar i Skanska men något som man kanske vill göra är att vänta till juli eller kommande rapporter för att se vart bolaget är på väg.

Jag avslutar med några ord från Simon Blecher kring Skanska:

”Skanska är ett av få storbolag som har en uppsida på 50-60 procent och sett till helheten har Skanska en enormt låg finansiell risk, även beaktat att det kan komma en ny stor nedskrivning. Aktiemarknaden missar att det här bolaget är fullsmetat med pengar på alla håll och kanter”, säger Simon Blecher.

Totalt har jag lagt 75 kr i courtage på ovanstående köp. Det är ingen lögn att jag verkligen träffade toppen 😀 Men jag finner ingen mening att enbart lägga ut bilder där allt ser trevligt ut. Jag vill vara så transparent som möjligt.

 

Skanska var ett av 4 företag som såg till att Öresundsbron stod klar år 2000

10
0
Kommentera gärna :)x
()
x