Idag rapporterade Skanska för tredje kvartalet 2018. Aktiekursen började med att stiga 2,2% för att nu ha fallit tillbaka till ca +- 0%. 

Vi visste ju sedan tidigare att Skanska haft problem i USA då man tvingats skriva ned 2 större projekt. Detta vinstvarnade man om för en tid sedan. En nedskrivning innebär helt enkelt att bolaget minskar det bokförda värdet på en anläggningstillgång.

Som jag förstått det är det mestadels förseningar som satt käppar i hjulet. Anledningen, menar VD, är bland annat designförändringar som de själva inte kunnat styrka särskilt mycket över. Det här har man nu begärt ersättning för.

Antagligen var marknaden lättad att rapporten var i linje med vinstvarningen så aktien rör sig kring 0:an idag.

Skanskas VD, Anders Danielsson

För er som köpte Skanska innan vinstvarningen och som nu har ont i magen så kan jag meddela er att det hade kunnat vara värre, bra mycket värre.

Tittar man bara på min graf inser man varför. Jösses, jag vågar knappt visa den för er men då jag lovat att vara transparent är det bara att ta tjuren vid hornen… 😀  

Håll i er nu! 

 

Den vanligaste frågan jag brukar få när jag visar liknande bilder är hur mycket courtage (avgift för köp och sälj) jag lagt ut. Kan informera om att det är hela 66 kr totalt för Skanska, vilket då är en halv biobiljett. 

Totalt sett har jag fått 1.175 kr i utdelning från bolaget och nu när jag fyllt på friskt på senare tid landar utdelningen på 1.410 kr per år.

Enligt vad Skanska meddelade idag så ska man lägga om sin strategi och inte investera i så stora prestigefyllda projekt i USA framöver. Det tycker jag låter vettigt då dessa med all sannolikhet kan vara svåra att estimera samt trixiga att genomföra.

Om det blir så återstår att se. En av anledningarna till att min kära bloggkollega Petrusko bytte Skanska mot NCC var ju p.g.a. att pålitligheten sviktat en aning. Det är självklart något som Skanska måste jobba på då det tar 10 år att bygga upp ett bra omdöme, men desto fortare att rasera det.

Jag kommer fortsätta behålla Skanska i min portfölj och hoppas givetvis på en vändning.

 

22
0
Kommentera gärna :)x
()
x