Jag läste en artikel på DI där 2 experter pekade ut 14 bolag som kan vara värda att investera i framöver. Dessa bolag tros vara favoriter att äga om du har en horisont på 10-20 år framåt, vilket nog många av mina läsare har. Där hittar vi bland annat Skanska som jag stått och vägt på ett tag.

 

BOLAG SEKTOR
Hexagon Mätteknikbolag
Indutrade Industrigrossist
Addtech Teknikhandelsbolag
Addlife Medicinteknikbolag
Lifco Investmentbolag
Latour Investmentbolag
Investor Investmentbolag
Hexagon Mätteknikbolag
Essity Hygienproduktbolag
Stora Enso Skogsbolag
Holmen Skogsbolag
Skanska Byggbolag
Astrazeneca Läkemedelsbolag
Elekta Medicinteknikbolag
Investor Investmentbolag
Lundbergföretagen Investmentbolag

Jag köper aldrig bolag rakt av från den här typen av rekommendationer. Däremot kan det vara roligt att kika igenom hur andra satt ihop sina portföljer samt få nys om bolag som man kanske inte hört om tidigare.

Det är Stephanie Gabrielsson, Skandia och Mattias Isakson Swedbank som tagit fram portföljerna. Stort fokus är tillväxt och mindre volatilitet (kraftiga upp och nedgångar i kurs). 

”Jag tänker på Hexagon, som växer med förvärv men samtidigt växer bra organiskt. Bolaget har en högre och högre andel återkommande affärer och blir alltså mindre och mindre cykliska. Affärsmodellen är stabil och de blir allt mer diversifierade” säger Stephanie Gabrielsson i en intervju med DI

Jag själv valt bort Hexagon då direktavkastningen varit under 2% sedan i alla fall 2009. Att Hexagon är ett spännande bolag med god historik är däremot inget att diskutera om.

 

Det finns faktiskt en del godbitar i dessa portföljer. Bland annat gillar jag tanken att lägga stabila investmentbolag i botten. Jag har själv samma upplägg i min portfölj och Investmentbolag är en stabil investering med låga avgifter och fin avkastning följt av många andra fördelar.

Kikar vi lite mer hittar vi dessutom stabila utdelare där som t.ex. AstraZeneca som under 20 år haft en stabil utdelningstrend. Även Skogsbolaget Holmen har levererat stigande vinster och på så vis även stigande utdelningar då man har som mål att dela ut ca 80% av vinsten till aktieägarna.

 

Skanska

Något jag tänkte på är att Skanska finns med i Swedbanks portfölj. Jag ska vara ärlig och meddela er att jag var väldigt nära på att avyttra bolaget för en tid sedan. 

Det har varit lite turer kring Skanska och förra året led man stort p.g.a. nedskrivningar i U.S.A. där den här byggjätten är stor. Nu har man lovat att inte ta in projekt med liknande setup. Om det blir så får vi se.

Jag läste nyligen en artikel på Avanzabloggen där man spekulerar om att Skanska kommer ha en riktigt fin utdelningstillväxt kommande år. Det kanske inte är helt fel ändå med tanke på att Skanska nu sänkt utdelningen trots att vinst/aktie ökade mot föregående år. Idag är Utdelningsandelen väldigt låg om vi jämför med år bakåt i tiden.

 

7
0
Kommentera gärna :)x
()
x