Rapporterna fortsätter att flöda in och idag är det en extra intensiv dag. En annan intressant nyhet som nyligen publicerades är att SBB utvärderar om man ska dela ut bostadsfastigheter till aktieägarna.

 

SBB utdelning fastigheter

Det här ska då göras genom att bilda ett nytt fristående bolag med fokus på bostadsfastigheter som sedan ska delas ut till oss aktieägare. De bostadsfastigheter som delas ut är främst de som erhölls genom förvärvet av Amasten Fastighets AB.

Anledningen sägs då vara att SBB vill fokusera ännu mer på sin kärna, d.v.s. samhällsfastigheter (kommunhus, skolor, vårdcentraler etc.). Om det finns någon annan baktanke med det hela är svårt att veta.

Det är bara aktieägare av typen A och B som kommer få ta del av detta. Utdelningen avses göras under fjärde kvartalet 2022  Avsikten är att notera bostadsbolagets aktier under första kvartalet 2023.

”Vi har under den senaste tiden fortsatt att avyttra fastigheter i syfte att stärka vår balansräkning och fokusera på fastigheter inom social infrastruktur. Genom en renodling skapas förutsättningar för än mer attraktiva finansieringslösningar för båda bolagen, däribland ökad möjlighet för bankfinansiering för SBB, vilket möjliggör att vi bättre kan tillvarata potentialen i de olika fastighetsportföljerna och därmed skapa största möjliga värde för aktieägarna.”

Jag själv tycker inte att det är supervanligt att fastighetsbolag gör en avknoppning likt detta med en särnotering. Samtidigt har det här vuxit till ett mycket vanligt fenomen när vi kollar på börsen i helhet. Här är några exempel:

Som Nordnet sammanställt så har det ändå varit ett bra val för de allra flesta att renodla verksamheten och låta ”huvudbolaget” pyssla med kärnverksamheten.

Troligtvis kommer jag behålla SBB då jag vill fortsätta exponeras mot deras samhällsfastigheter. Bostadsfastigheterna lär jag nog sälja.

Annars får vi tyvärr vänta för att få mer information. Vad kommer det nya bolaget heta? Vad blir utdelningen? Hur påverkar detta SBB:s utdelning? Allt vi vet idag är att bostadsfastigheterna som nu knoppas av utgör ca 10% av SBB:s balansräkning.

Rapporten som SBB kom med idag innehöll i alla fall lite information kring utdelningen, även om det var väldigt vag information:

”Vi kan försäkra våra aktieägare och våra kreditinvesterare att vi kommer att göra allt som krävs för att fortsätta stärka vår balansräkning och få en bättre rating. Samtidigt bäddar leveransen från kärnaffären för uthålligheten att leverera minst oförändrad utdelning till våra cirka 350.000 aktieägare”, avslutar Ilija Batljan vd-ordet.

10
0
Kommentera gärna :)x
()
x