Det är inget snack om saken. Jag tog ett enormt snedsteg i korthuset vid namn SBB, fångade en fallande kniv, och fick äta av en dyrköpt läxa. Det var även många andra som lurades in i Ilijas korthus som snabbt blev allt för ostabilt när väl räntorna började höjas.

Hela caset med SBB kan kanske jämföras med att cykla. Det är lättsammare att cykla utan hjälm. Du slipper köpa en hjälm, du slipper tänka på att alltid ta fram den och du kan med lätthet cykla med en rejält varm mössa på vintern. Men när det väl smäller, ja då kommer det göra ont. Och ont gjorde det för SBB samt alla som följde med på den cykelturen.

SBB:s nya VD Leiv Synnes gör det han kan för att rädda korthuset som i princip rasat till grunden. Gårdagens beslut om att släppa kontrollen över deras utbildningsfastigheter (ligger i bolaget Educo) till Brookfield är helt klart ett steg i rätt riktning. Tidigare har man sålt 49% av Educo till Brookfield och nu säljer man alltså ytterligare 1,16% av aktierna . Det här innebär alltså att Brookfield blir ny huvudägare med allt som följer på köpet.

I ett längre perspektiv är det här mindre bra. Dessa utbildningsfastigheter har en betydligt högre lönsamhet än resten av SBB och nästan halva resultatet kommer försvinna. Visst, mycket skuld försvinner också, men tänker vi i termer av resultatet i relation till skulden så blir det här en dålig affär.

Tänker vi i ett kortare perspektiv så var detta helt nödvändigt. Det är som när läkarna satte in extra kortison till grabben när han var nyfödd; det kan innebära problem i längden, men gör man det inte så skulle det mest troligt innebära döden. SBB har 6,8 miljarder kronor som väntar i obligationsförfall i början av nästa år. Likviditetstillskottet var välkommet.

Det var också därför aktien rusade igår. Kanske var det även många blankare som lämnade, men det har jag ingen fakta på.

Den 17 augusti köpte Leiv Synnes 50 000 aktier i SBB D och ytterligare 50 000 i SBB B.  Självklart tycker jag att det här var helt rätt. Visst, det rör sig ”enbart” om ca 400 000 kr, men det är ändå ett tecken till aktiemarknaden att han själv vill vara med och styra planet från cockpit.

Leiv Synnes, VD SBB

Många frågar varför jag har kvar SBB i portföljen. Som jag nämnt många gånger tidigare ser jag SBB som en förlorad investering. Naturligtvis får jag in några tusenlappar ifall jag skulle sälja idag men jag följer hellre med för att betrakta resan på fotbollsplanen och inte från sidlinjen. Jag säljer inget men köper inte heller något nytt.

Leiv avslutar intervjun i Dagens Industri genom ett citat som är fantastiskt:

”Gör man rätt saker under en längre tid kommer aktiekursen att gå upp.”

…och svårare än så behöver det faktiskt inte vara. Är det någon som kan göra rätt saker över längre tid så är det nog Leiv med sitt defensiva tänkande.

 

15
0
Kommentera gärna :)x
()
x