Söker du bolag inom försäkringsbranschen så finns det inte allt för mycket att välja på inom Sveriges gränser. Breddar du din vy lite och kikar på grannländerna så har vi bland annat Sampo som också visat sig vara en stark utdelningsaktie. Chansen/risken är nu att Sampo delar ut ytterligare Nordeaaktier. 

Sampo har inte varit en solskenshistoria att äga rent kursmässigt de senaste åren. Kikar vi dock tillbaka till år 2000 så har investerarna ändå fått ca 14% i årlig avkastning.

Mycket av den avkastningen bygger på att du återinvesterat din utdelning då bolaget i snitt givit mellan 5-6% i direktavkastning. Under några fåtal år har direktavkastningen även nosat kring 10%. Det gör mycket på avkastningen i stort.

 

Nordea kan delas ut

Köper du Sampo så blir du också ägare till Nordea då Sampo är största ägaren i storbanken. Jag läste nyligen en artikel där det ryktas om att Nordea kan delas ut till ägarna.

Det här började egentligen redan i fjol då en femtedel skeppades över till ägarna. Då gjorde jag så att jag sålde mina andelar i Nordea direkt. Motiveringen var att jag inte ville hålla ytterligare en enskild storbank i portföljen.

I november 2020 klev aktivistfonden Elliott in som en av de större ägarna i Sampo. Kravet var att Sampo skulle göra sig av med Nordea som enligt fonden tynger värderingen i Sampo. Tydligen skulle det finnas en uppsida på ca. 35%.

Som jag förstått är Elliott lite missnöjd med den lilla exit Sampo gjorde tidigare. Det skapade osäkerhet hos ägarna av Sampo. Nu upprepar man kravet att dumpa resterande del i Sampo och bli ett rent utdelningsfokuserat försäkringsbolag.

Det här tycker jag inte låter dumt i sig. Vad som är dumt är då den höjda källskatten som jag diskuterat om tidigare. Själv har jag inte bestämt vad jag ska göra ännu men ligger kvar i år i alla fall.

4
0
Kommentera gärna :)x
()
x