Det senaste året har det hänt väldigt mycket i Castellum, och inte minst under gårdagen. Jag känner att en sammanfattning kan vara på sin plats samt svara på frågan om jag nu tänker sälja.

Med 23 år av utdelningshöjningar så är det nog ingen som kan argumentera mot att Castellum varit ett stabilt bolag att äga. Höjer man utdelningen i år + nästa år så blir man Sveriges första och enda dividend aristocrat. Det här gillar många investerare och med sina 104 000 ägare är Castellum det 25:e mest ägda på Stockholmsbörsen.

 

VD nr 4 inom ett halvår

Skeppet har däremot skakat en del på senare tid. Främst igår när Castellums minst sagt färska VD Biljana Pehrsson fick lämna rodret. En månad fick hon sitta och mysa. Det här sägs vara den kortaste VD perioden på Stockholmsbörsen (åtminstone de senaste 5 åren).

Biljana har tidigare varit VD på Kungsleden och nu när Castellum köpte Kungsleden var väl detta ett bra val. Men tydligen kom hon och styrelsen verkligen inte överens om hur bolagen ska sammanflätas. Däremot har vi ännu inte fått någon mer detaljerad information.

”Jag kan inte gå in i detalj på det, men vi har inte varit överens om arbetet i stort” säger Per Berggren, som nu blir ordförande när Rutger tar över som VD.

Hursomhelst måste det vara surt att få en titel som extremt kortvarig VD, och vad ska Biljana göra nu?

Henrik Saxborn har varit VD i Castellum sedan 2013. April 2021 meddelar Henrik att han tänkt lämna posten som VD inom en 6 månaders period.

September 2021 tar Jakob Mörndal över rollen som tillförordnad VD tills Biljana är på plats

December 2021 tar Briljana över som VD. Hon har tidigare varit VD i Kungsleden och verkar axlat den rollen väldigt väl enligt många

11:e januari 2022 tvingas Briljana bort från VD positionen och ny VD blir i ställer tidigare ordförande Rutger Arnhult

Inte det enda marknaden tvivlar på

 

Händelser likt dessa när oförutsedda saker sker gillar inte marknaden och aktien var igår ner 4,4%. Men detta är inte det enda drag som gjort investerare ilskna.

I september fick vi reda på att Castellum säljer en rad fastigheter till ej så omtyckta Oscar Properties. En del av betalningen blev så att Castellum får en aktiepost motsvarande maximalt 200 miljoner kronor i Oscar Properties.

Castellum betraktar aktieposten som en finansiell placering där Castellum får aktier på en bedömd attraktiv nivå i ett bolag som. man bedömer ha en spännande tillväxtstrategi.

Oscar Properties betraktas som en bajsmacka av många och jag är nog beredd att hålla med. De har under lång tid hållit på med lyxbyggen och annat som jag inte gillar att ett fastighetsbolag pysslar med. Hela bolaget är ett exempel på hur riskfyllt aktiehandel kan bli. Det tråkiga är dessutom att en aktie som fallit 50% kan falla ytterligare 50%, och sedan ytterligare 50%.

Vad anser jag

Castellum har varit i min portfölj i stort sett sedan jag började med utdelningsinvestering. Aktierna jag köpte då gav 4,25 kr i utdelning per aktie och idag ger dessa i stället 6,9 kr.

Beträffande Oscar Propteries så tycker jag många brusade upp sig för småpotatis. Gudarna ska veta att det här är en otroligt liten del av Castellums substansvärde. Likviderna kunde dessutom användas till att få igenom Kungsleden affären, något jag tror kommer bära frukt.

Däremot är det här med VD bytet desto mer bekymmersamt. Det positiva är väl att Rutger har ett rejält ägande i Castellum (kött och blod) men han är lite som en cowboy och känns väldigt aggressiv med sina investeringsbeslut. Å andra sidan, vart hade SBB varit idag om inte Ilja varit så aggressiv?

Jag vill i alla fall ge Castellum mer chans och vara med på tåget när de träder in som Sveriges första utdelningsaristokrat. För den mer defensiva spelaren så finns det nog säkrare kort här och nu.

Gör jag rätt eller fel enligt dig?

30
0
Kommentera gärna :)x
()
x