Ratos… bolaget som varit rejält hatat under en längre period, är nu på väg in i ett nytt skede och byter VD. Många tycker säkert att det kan finnas läge att plocka in aktier nu och i det här inlägget visar jag vad ”finanstwitter” tycker om saken.

Ratos är ett investmentbolag som investerar i andra bolag. Jag har tidigare ordat kring att jag älskar investmentbolag, just för den enkla anledningen att du litar på ledningen och deras investeringar. Investmentbolag har också varit en fin investeringstaktik under alla år.

Såhär har exempelvis min resa i Investor sett ut:

Ratos skiljer sig dock lite från andra investmentbolag. Här får du en exponering mot onoterade medelstora företag. Det är en rätt stor skillnad mot exempelvis Investor som investerar i AtlasCopco, ABB och SEB.

Många sämre investeringar har fått marknaden att tappa förtroendet för bolaget, vilket är helt förståeligt då bra investeringar är nyckeln till investmentbolagets framgång.

 

Min resa i Ratos och varför jag sålde bolaget

Ratos har som sagt varit en tung sten i en drös portföljer. Faktum är att nästan 20.000 äger Ratos hos Avanza idag, vilket skulle kunna jämföras med H&M med nästan 90.000 ägare.

Jag har själv varit ägare i Ratos, men min resa var väldigt kort:

 

Minns det inlägg jag skrev för läääänge sedan där jag ordade om att Ratos och Ericsson skulle ut ur portföljen:

Ratos och Ericssson – på väg att tippa över?

Skrattar faktiskt lite då jag läser detta:

”Kan säga som så att det här inte var något lätt val för mig och det är väl ännu inte skrivet i sten att ordern går igenom.”

Haha, vadå inte ordern går igenom? Jag hade knappats lagt in en manuell kurs utan tryckte till 100% in den nuvarande kursen. Sedan är det lustigt hur jag tänkte. Har man tänkt att sälja ett bolag så SKA man sälja ett bolag enligt min nuvarande filosofi. Du ska inte hålla på vänta till någon specifik kurs.

Köp ett bolag för att du tror att framtiden kommer se ljus ut under lång framtid. That’s it!

 

Ny VD – nya möjligheter

Det var inte länge sedan Magnus Agervald rekryterades till Ratos (så sent som i fjol). Nu ska VD:n bytas ut igen, den här gången blir det Jonas Wiström som tar rodret. Här har vi då Ratos nya VD som ska ta bolaget till nya höjder:

Jonas Wiström blir ny VD för Ratos

En bra VD är galet viktigt för ett bolag, och framförallt för ett investmentbolag där bra investeringsbeslut ska fattas. Nu återstår det att se om Jonas med ledning kan leverera.

2016 tog Wiström över rollen som styrelseordförande i Ratos, men i övrigt har jag ingen bredare kunskap om mannen. Tycker däremot att det är rätt beslut av Ratos att byta VD igen och inte köra i samma eländiga hjulspår.

Frågan är nu om bolaget kan, sakta men säkert, vinna tillbaka förtroendet för investerarna och börja leverera fin vinst.

Att tänka på är att Ratos inte alltid varit en fallande kniv. Bolaget var en stjärna för ett antal år sedan och när du läser en del böcker som skrevs under den tiden får du en känsla av hur stor kärleken faktiskt var.

 

Det här tycker Twitter

Jag gjorde en omröstning på Twitter igår och frågade vad ni anser om Ratos. Är det värt att gå in och vara långsiktig nu, eller inte?

Såhär blev svaren:

Lite tvetydigt skulle man kunna säga, men faktum är ändå att majoriteten tror att Ratos kommer förbli en surdeg även framöver. Själv skulle jag kunna tänka mig att ta in en liten bevakningspost i bolaget, och sedan öka över tid om jag ser att bolaget börjar leverera. Däremot har jag inte nog med likvida medel just nu.

En kär bloggkollega vid namn Petrusko har idag en liten bevakningspost i Ratos.

 

4
0
Kommentera gärna :)x
()
x