Ni som minns vet att jag för en tid sedan tog in Omega Healthcare i min utländska portfölj. Nu har bolaget presenterat sin Q3 rapport och den var faktiskt bättre än väntat.

Omega Healthcare Investors (OHI) är ett amerikanskt fastighetsbolag som är fokuserat på vårdfastigheter. Man fokuserar på s.k. skilled nursing facilities, vilket kort beskrivet ger äldre den vård som behövs dygnet runt, lite som våra äldreboenden.

Bolaget är strukturerat som en REIT, vilket gör att bolaget undgår viss fastighetsskatt p.g.a. en speciell REIT-lagstiftning. Jag har sedan tidigare ett par REIT’s i min portfölj. Därigenom kan dessa bolag dela ut mer till aktieägarna.

Som många utländska bolag så ser rapporterna galet tråkiga ut. Jag menar, titta på deras senaste rapport för Q3 så får ni se på något intressant. Lyckas ni dessutom läsa årsrapporten utan att somna så ska ni ha en eloge. Vi har tur som investerar och får läsa svenska rapporter, den saken är klar!

Nåväl, det jag lyckats nysta upp var att FFO:n* var bättre än väntat. Det gjorde att kursen steg rejält igår när den Amerikanska börsen öppnade kl 14:30 svensk tid.

*Funds from Operations = ett vanligt mått för att mäta hur pass bra det gått för en REIT eller annat fastighetsbolag. Grymt enkelt förklarat.

Allt har inte varit gröna skogar för bolaget. Den stora anledningen till kursnedgången tidigare då jag köpte var att man hade problem med 2 stora hyresgäster, den största av dessa kallad Orianna. Nu visar man dock att man kunna flytta delar av verksamheten till andra hyresgäster, vilket Mr Market gillar. Aktiekursen steg således.

Faktum är att aktien gått riktigt bra i år. Totalt sett har den plussat 18,9%, vilket kan jämföras med hela S&P som plussat 1,9%.

 

Utdelningen

Utdelningsutsikten har varit lite besvärad under senaste kvartalen. Senaste höjningen skedde i Q1 2018 men innan dess har bolaget lyckats höja utdelningen 22 kvartal i rad. Precis som med Realty Income har du alltså fått utdelningshöjningar fler än enbart 1 gång per år.

Som jag förstått det så ser nu investerarna mycket bättre potential för utdelningen framöver, varpå också kursen stiger. När jag köpte in mig i bolaget var utdelningen 9,91% och nu är den kring 8%.

Oron kring att man kommer sänka utdelningen är mycket mindre nu.

 

Framtiden då?

Bortsett från att priset per aktie nu är högre så tycker jag ändå personligen att Omega känns som ett säkrare kort nu än när jag köpte. Man har kunnat visa att man tacklar problem som dessa bra och kan komma tillbaka på fötter igen (delvis i alla fall).

Omega har mycket kvar att göra men rider ändå på mega-trenden att vi som bor på jorden bara blir äldre och gamlingarna behöver någonstans att vårdas. Byggnaderna blir därigenom attraktiva.

Jag tänker fortsätta rida på den fina utdelning som Omega givit men köper inget mer just nu då jag fokuserar allt krut på den svenska marknaden.

Med det sagt är den stora risken att bolaget ligger helt i händerna på sina operatörer. Finns inte dessa så finns inte bolaget. Det bör man tänka på innan man investerar.

Är det någon av er läsare där ute som också äger Omega Healthcare? Har ni någon ytterligare info att komma med?

 

8
0
Kommentera gärna :)x
()
x