Är du likt jag intresserad av att äga mer inom hälsovårdssektorn samtidigt som du vill exponeras mot fastigheter, ja då kan Omega Healthcare vara intressant. Idag handlas bolaget till en direktavkastning på över 10%, precis som första gången jag köpte aktier i bolaget.

Visst är det allmänt känt att du bör vara försiktig att köpa bolag med allt för hög direktavkastning. Risken att utdelningen ska sänkas är överhängande och det kan finnas något under ytan som du inte direkt ser.

Omega Healthcare Investors (OHI) är ett exempel som jag brukar dra för att visa att risken med hög direktavkastning inte alltid innebär en dålig investering. Egentligen skulle man kunna säga att det här var ett av mina bättre köp back in the days:

När Corona bröt ut störtdök aktien från $44 ner till $14. Skulle vi räkna på direktavkastningen vid $14 så skulle den varit nästan 20%. Det höll dock bara någon dag och efteråt klev aktien raskt upp till $34 igen för att nu vara nere på $24. Jag träffade inte riktigt $14 utan köpta väl på ca $19.

Det visar hur fruktansvärt svårt marknaden har att bilda en uppfattning om hur hårt krisen kommer påverka bolaget.

Omega inriktar sig mot sjukvårds-fastigheter och deras primära typer är så kallade SNF:s (Sniffs), alltså Skilled Nursing Facilities. Personer som precis kommit från exempelvis sjukhus och inte känner sig redo att åka hem kan få vistas i dessa under max 99 dagar. Fastigheterna hyrs ut till andra bolag som sköter verksamheten.

OHI äger 964 fastigheter och är den största REIT:en som fokuserar just på Skilled nursing facilities, vars vikt utgör 83% av hela portföljen. Dessa hyrs ut till 71 olika bolag som i de flesta fall står för renoveringskostnader och underhåll själva (triple-net leases)

Omega Healthcare har verkligen visat upp en stark utdelning och sänkte inte heller utdelningen under finanskrisen 2008 då många fastighetsbolag tog rejält med stryk:

 

Idag trillade det in 300 kr från bolaget till min portfölj exkl källskatt. Då bolaget handlas i $34 innebär det att jag nästan kan köpa 1 ny aktie för återinvesterad utdelning varje kvartal. Det till trots att bolaget väger rätt lätt i min portfölj.

Att kunna återinvestera utdelningen i allt fler aktier är den största nyckeln till att bygga en stabil ränta-på-ränta maskin via utdelningen. Du kan till och med känna kraften bakom efter några års arbete.

I've Got The Power | Unity on the River in Amesbury

0 0 vote
Article Rating
10
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x