Idag släppte Novo Nordisk sin rapport för Q1 och jag tyckte ändå att den såg rätt hyfsad ut. Oroligheterna var enorma kring bolaget när jag började investera och jag hoppade då på tåget, vilket verkligen har lönat sig i efterhand.

Något som du ska komma ihåg är att direktavkastningen i bolaget inte är hög. Den ligger idag på 1,69% och under 4 år har den genomsnittliga direktavkastningen legat på 1,61%. I minsta laget kan jag tycka.

Däremot har faktiskt bolaget kunnat öka sina vinster över tid och det har resulterat till en riktigt fin utdelningstillväxt de senaste åren. Har tänkt att ta fram data längre bak i tiden men inte hunnit med det ännu, så ni får nöja er med deras egna graf:

 

Kort om Novo Nordisk

Novo Nordisk (ticker: NOVO) är ett globalt läkemedelsföretag som har 95 års erfarenhet av att behandla diabetes. Det är dock inte bara det bolaget sysslar med. Genom erfarenhet i diabetesområdet verkar Novo för att exempelvis hindra och behandla fetma, vilket många tror kommer vara mer påtagligt i framtiden.

Bolaget har sitt säte i Danmark (obs! Utländsk källskatt) men finns i 79 länder med över 42.000 medarbetare.

Rapporten då?

Rörelseresultatet föll 8% till 12.448 miljoner (Dansk valuta) i första kvartalet jämfört med samma period 2017. Stor påverkan hade givetvis USD:n.  Enligt analytikerna var det förväntade resultatet 11.800 miljoner, så alltså klart bättre än utfallet.

Nu meddelar bolaget att man ska öka försäljningen med 3-5% i stället för tidigare meddelat 2-5% i lokal valuta.

Rapporten togs i alla fall emot glädjande av marknaden och är nu i inledande handel upp drygt 3%

Själv tycker jag att det är väldigt knepigt att läsa utländska rapporter och det finns en hel del ord som jag blir tvungen att kika upp. Sedan är ju Novo Nordisk rapport hur tråkig som helst och vi ska vara lyckliga att vi i Sverige har sådan fin kultur med upplägget av rapporterna.

Såhär har kursen i Novo Nordisk sett ut de senaste 10 åren:

9
0
Kommentera gärna :)x
()
x