Det tvättas till höger och det tvättas till vänster. Nu har Nordea även blivit inblandad kring läckta uppgifter om tidigare penningtvätt. Uppgifterna kring Nordeas Penningtvätt är lik Swedbanks men det finns givetvis skillnader.

Penningtvätt inom banksfären är när man försöker få illegala pengar, svarta pengar, att genom olika transaktioner verka lagliga, vita, för att kunna redovisa dem öppet. Det kan handla om pengar från skattefusk, rån, stöld, narkotikabrott, trafficking, människosmuggling, vapenhandel med mera.

Jag upplever att alla seriösa banker försöker jobba för att minska detta men som allt annat är det kanske lättare sagt än gjort. 2018/2019 har verkligen varit ett år där penningtvätten slagit hårt bland bankerna, och nu känns det som att varenda j*vla bank snart varit iblandad.

 

Nordeas penningtvätt

Igår var Nordea ner som mest 6% då Yle (någon finsk tv-kanal) sänder ett program om penningtvätt som rör just Nordea. Oron stiger – aktiekursen faller. Vi har sett det tidigare, vi ser det igen…

Uppgifterna visar att det kan röra sig om 7 miljarder kr och då är 2 miljarder av dessa från den finska verksamheten. Man påstår även att det ska röra 300 misstänkta konton.

Precis som för Swedbank så tror man att att transaktionerna har koppling till den s.k. Magnistskij-affären. Uppgifterna som har läckt fram avser perioden 2005-2017.

Aktien i Nordea är redan nu lågt värderad och sannolikheten att vi skulle få ett lika stort ras som i Swedbank ser jag som mindre troligt. Däremot är min tes att det här med penningtvättandet är stort nu men om 5 år kommer det vara glömt (kanske till och med om 1 år).

Jag äger inte Nordea idag men visst kliar det i fingrarna att ta in en så pass stabil bank till den här prislappen. Kom ihåg att handla Nordea i din KF med tanke på källskatten.

12
0
Kommentera gärna :)x
()
x