Jag fick nyligen en fråga kring hur jag tänker angående Cloetta och att de i år valt att behålla utdelningen på 0,75 kr. Samtidigt har jag en dum tanke som jag brottats med. Jag vet inte om jag kan kalla det för tvångstanke, men nästan…

Förra året hände det mycket i Cloetta som tryckte ner aktiekursen. Helt klart var rörelsen nedåt befogad:

Påsken inföll sent, vilket påverkade försäljningen i Q1.

I Q2 brann det i en fabrik, vilket fick värre konsekvenser än vad jag först trott.

I Q3 vinstvarnade bolaget

Vi fick se insidersälj från personer som satt på mer information än oss aktieägare

Mer om dessa tråkiga nyheter kan du läsa i detta inlägg.

 

Bra att köpa när andra tvivlar?

Bränder och vinstvarningar är en sak, men när jag som investerare inte kan lite på att ledningen handlar rätt så är det oroväckande. Nu gick man ändå ut och talade kring att det ska ske ändringar på torpet framöver, men finns förtroendet kvar att sitta lång i båten?

I alla fall gjorde jag som jag oftast gör och köpte mer aktier när alla andra tvivlade, vilket givit bra resultat på senare tid. Det blev ett s.k. dippköp.

 

Utdelningen oförändrad

Sedan fick vi nyligen veta att utdelningen lämnades oförändrad på 0,75 kr / aktie och att bolaget i stället väljer att dela ut en extra utdelning på ytterligare 0,75 kr / aktie.

En sådan extrautdelning ger i och för sig ett fint lyft nu i år till kassaflödet, men det viktiga att komma ihåg är att den är borta nästa år. Du gläds av mjölken och inte över kon som ger mjölken…typ.

Nu har jag funderat under en tid att sälja mitt innehav och håva in vinsten. För det är väl okej, eller?

Men sedan har jag den här sjuka tanken att ”jag blir av med utdelning om jag säljer”, vilket såklart är en helt galen tanke men som ändå finns där. För säljer jag nu får jag inte ta del av den fina extrautdelningen som kommer i år.

Samtidigt ser jag hur många andra potentiella utdelningscase som bara ligger där och skiner köp. Troligtvis är jag den enda som tänker såhär, men alla har vi våra egna speciella tankemönster antar jag.

Det farliga med utdelningsinvesteringar antar jag är när du håller i aktien bara för utdelningens skull, och struntar i att kika på alla andra faktorer såsom ledning och på tok för hög värdering.

 

6
0
Kommentera gärna :)x
()
x