Sveriges välkända investmentbolag Latour har vunnit investerarnas hjärtan och är numer det fjärde populäraste investmentbolaget med 125 000 ägare. Idag (11 februari) var det dags för Latour att presentera sitt helår och jag finner ingen anledning till att kasta aktierna i soptunnan.
Det här är också mitt sista investmentbolag som rapporterar, bortsett från Svolder som har ett brutet räkenskapsår och rapporterar sitt summerade år i september.
Latour är nog en av de aktier jag gjort mest transaktioner i genom tiderna. I ur och skur men även i solsken har jag köpt aktier. En enda gång har jag sålt men det fick jag ångra precis som många andra gånger jag sålt aktier som presterat bra…
Hela affärsidén med Latour är att man investerar långsiktigt i bolag med egna produkter och varumärken. Vid första tanken kanske man tror att alla bolag är sådana men det är långt ifrån sanningen. Jag tror mer att den egna produkten ska stå i fokus. Tänk exempelvis Tomra med sina pantmaskiner.
Det här är ett av få kvarvarande investmentbolag med en mycket stark ägarfamilj bakom sig. Familjen Douglas äger omkring 75% av aktierna sist jag kollade. Det är en ansenlig summa. Enbart 25% av aktierna är utanför familjen men därtill har vi många andra större ägare som också är med i båten.
Väldigt kort beskrivet så får du två delar när du köper Latour. Dels får du en börsnoterad portfölj (se innehaven nedan) men även en helägd industrirörelse. Den helägda rörelser är den del där Latour bygger upp egna underkoncerner inom investmentbolaget. När dessa blivit tillräckligt stora brukar de särredovisas som ett eget affärsområde.
Ca två tredjedelar av hela substansen är den börsägda portföljen medan resten är den helägda industrirörelsen. Kikar vi på börsportföljen ser den idag ut såhär utifrån dagens rapport, avrundat till hela procent:
Assa Abloy har vuxit sig riktigt stora, mycket tack vare att kursen varit en fröjd de senaste åren. Det är inte mig emot då jag verkligen gillar låsbolaget Assa Abloy men inte äger det enskilt.
Bäst har hissbolaget Alimak varit under året medan bilbatteriladdaren CTEK tycks fortsätta falla likt en fura. Det här är helt klart en strukturell förlorare på övergången till elfordon men är också Latours minsta innehav tack och lov.
Latours har pyntat fint
Latour fortsätter att imponera utdelningsmässigt. Kanske är det här en av de vackraste bolagen på Svensk mark när det kommer till just utdelningshistorik. Enbart under Covid-19 och Finanskrisen sänktes utdelningen men den höjdes igen lika fort året efter
Idag meddelade Latour att man höjer utdelningen från 4,1 kr till 4,6 kr. Allt sedan Covid-19 har vi haft en tvåsiffrig utdelningstillväxt
Idag är direktavkastningen 1,55%
Det är långt under Öresund, Traction och NAXS, men du köper samtidigt inte Latour för direktavkastningens skull.
I mitt inlägg om investmentbolag med högst direktavkastning kan du se en sorterad lista. Det skiljer sig en del mot när jag skrev men trenden har ändå varit att högutdelande investmentbolag förblir högutdelande.
Återigen investerar du i Investmentbolag för att få så god totalavkastning som möjligt. Är du ung på börsen är det givetvis förutsättningen med alla dina investeringar. Det var något jag lärde mig alldeles för sent tyvärr men jag sprider kunskapen vidare.
Premien har förändrats
För dig som vill veta mer om rabatt/premie så har jag det här inlägget.
Latour har inte alltid handlats till premie även om det idag är det nya normala. Mina första aktier köpte jag faktiskt till 5% rabatt. Allt sedan 2018 har dock premien varit ett faktum och frågan är bara hur mycket den legat på.
Toppen såg vi absolut i 2021 när premien var uppe i hela 90%. Det innebär att för varje krona du köpta i Latour fick du nästan betala 2 kr för de underliggande innehaven mot om du köpt vart och ett för sig.
Under 2023 efter en tid med stigande ränta hade vi så låg premie som 7%. Då skulle man köpt mer, för efteråt kom en stigande aktiekurs tillika stigande premie.
2024 var en annan topp där premien låg kring 50%
Under 2024 ökade substansvärdet med 11% justerat för utdelning. Stockholmsbörsen som helhet gav en totalavkastning om 8,6% under samma tid. Det nya substansvärdet blev 215 kr, vilket då motsvarar en premie på 37%. Ibindex presenterar också en beräknad premie på 32%. Här har man även tagit med utvecklingen för innehaven från årsskiftet fram till idag.
Jag är lite lugn med köpen just nu i Latour och tycker Svolder känns mer intressant för tillfället. Med det sagt tycker jag inte det är ett dåligt val att gå in smått idag för att sedan öka i Latour över tid. Det kommer på sikt mest troligt vara en bra investering om du har tiden på din sida.
Håller definitivt med om att Svolder känns mer attraktivt då de både är rabatt, samt småbolag med stor potential i mina ögon (t ex Ependion, Engcon o New Wave). Gillar även underliggande bolagen i Latour, men med en sådan premie tror jag hellre jag plockar ur godbitarna..
Latours underliggande bolag tycker jag ändå liknar lite på Investors, stora stabila bolag med stor potential men som känns rätt fullvärderade i dagsläget utöver premien i investmentbolaget ..
Dock tror jag säkerhetsbolag är några av de bolagen som har mycket att vinna på AI boomen (Securitas o Assa Abloy etc).
Jag har faktiskt haft dålig koll på hur Svolders underliggande bolag mår men det jag läst är väl att det generellt våras för småbolag. Sedan skulle jag väl säga att Svolder investerar i ”stabila” småbolag och få förhoppningsbolag om jag beskriver det så
Någon som vill ge sin syn Kyckling aktien
Grupo Luisaves köper fler och fler aktier med jämna och ojämna mellanrum
Haglat in insiderköp senaste tiden, allt ifrån storägare, styrelse, anställda på bolaget.
Något är på G. Fina rapporter har vi fått senaste året. Resultatet blir bättre och bättre
Skulle inte förvåna mig om vi får ett bud på bolaget
Kanske nästa raket med andra ord 😀
Ägg och kyckling är allt dyrare..
Storytel flyger idag
Väldigt länge sedan jag läste om bolaget men där och då gick det inge vidare. Alltid lika roligt när det vänder. Finns många konkurrenter men enligt mig var väl Storytel pionjärer på marknaden, vilket är positivt
United International Enterprises
dansk investmentbolag särskilt inriktade mot råvara
och jordbrukssektorn
investerar i bolag som innehar produktion av vegetabilisk olja
Jösses vilken fin utveckling. Tack så mycket för tipset. Ska definitivt kika upp då det alltid är intressant med utländska investmentbolag.
Har du fler tips får du gärna maila 🙂
För all del kronan
Ni som sätter tummen ner kommentera gärna
Fasadgruppen vågar man köpa in sig
tack för din ärlighet
Alltså jag skulle nog avvakta, men med det sagt har jag aldrig satt mig in i caset heller så mina ord där väger noll