ATH står för All Time High och är ett tecken på att aktiekursen aldrig stått högre än just precis nu. Ibland får jag frågan om jag brukar köpa på ATH och det gjorde jag faktiskt så sent som igår.

Nu när vi befunnit oss i utlandet har det blivit en del berg-och-dalbanor och jag tycker att det är tokigt att jämföra ett ATH med en sådan åktur. När du väl åker en berg-och-dalbana så vet du att du till 100% säkerhet nått den högsta punkten som den banan någonsin kommer att få – det går inte att komma högre.

Däremot är det högst osäkert att ATH för den givna aktien faktiskt kommer vara ATH i framtiden? Jag menar, hur många gånger har jag gjort misstag och sålt delar i Paradox på tok för tidigt? Så länge bolaget fortsätter växa och prestera bra så aktiekursen bara att stiga och utvecklas med åren – det är något jag tycker känns gynnsamt.

Att jämföra aktier med berg-och-dalbanor är kanske den sämsta jämförelsen jag någonsin gjort, men det bjuder jag på…

 

Rapporten från Axfood

Som några redan listat ut så köpte jag lite extra aktier i Axfood igår. Många tycker att priset är alldeles för dyrt och dessa har tagit tillfället i akt och passat på att sälja lite andelar för att säkra vinst. Jag säger inte att det är något fel i det, absolut inte.

Rapporten var dock i linje med förväntningarna. Rörelseresultatet (eller, EBIT) var 545 miljoner kr och analytikerna hade förväntat sig 537 enligt SME Direkt.

”Axfoods levererade ännu ett starkt kvartal med god tillväxt och bra lönsamhetsutveckling. Trots höga jämförelsetal och påskens negativa kalendereffekt var det positivt att samtliga segment påvisade en god utveckling”, kommenterar Klas Balkow, vd för Axfood, kvartalet.

Klas Balkow, vd Axfood

 

Jag kan gärna ta att kalendereffekten strulat till det lite i siffrorna. I alla fall när vi kikar på den otroligt fina utdelningstillväxten som bolaget haft de senaste åren:

Axfood Utdelningshistorik

 

E-handeln då?

Det som är mest intressant med Axfood (enligt mig) är just deras framtid inom e-handeln och att de ändå lägger stort fokus inom det mycket viktiga området.

Klas meddelar dock att man inte går ut med enskilda siffror här men vill ändå konstatera att man har mycket god tillväxt inom e-handeln inom samtliga varumärken. E-handeln finns etablerad i både Willys, Hemköp och det förvärvade Mat.se.

Willys ingår i Axfood och det är en butik jag handlar hos vääldigt ofta. Willys mål är ju att ha den billigaste matkassen och det vet jag attraherar många familjer som jag känner. Det finns ständigt bra erbjudanden i butiken och allt är verkligen lätt att hitta.

5
0
Kommentera gärna :)x
()
x