Visst du att Kinnevik är mitt största investmentbolag i min miljonportfölj? Bolaget är tätt följt av Investor och bägge väger lite drygt 5% av mitt totala portföljvärde. Nu har Kinnevik valt att sälja stora delar av sitt flaggskepp Zalando, ett beslut som nog lättar många investerare där ute.

Edit! 

Efter det att jag skrev det här inlägget publicerade Kinnevik ytterligare nyheter. Jag fattar inte att man väljer att vräka ner så många bomber på en och samma gång. Nu delar man ut hela sitt innehav av Millicom (stort bolag i Kinneviks portfölj) till aktieägarna. Det innebär att det tids nog kommer dyka upp Millicom aktier i din portfölj om du äger Kinnevik. Jag ska sälja mina…

Den största nyheten är dock att Kinnevik upphör med sina ordinarie utdelningar. I stället säger man att det kan komma att bli extrautdelningar från investeringsverksamheten. Som ni vet ser jag inte extrautdelningar vara lika viktiga som ordinarie utdelning.

Jag tycker inte om det beslutet. Ett bolag ska dela ut en del av sin vinst och ett investmentbolag ska dela ut helst hela sin utdelning från underliggande verksamhet. Det är mitt tycke. Än så länge kommer jag behålla men jag får se vad jag gör…

 

Kinnevik säljer Zalando

Räknat från senaste rapporten (Q2 2019) så väger Zalando 36,3% av Kinneviks totala portfölj. Somliga säger att det är hälften bara för att, men det skulle jag säga är fel. Hursomhelst är det fortfarande en stor del av deras totala portfölj, det kan jag inte sopa under mattan.

Nu väljer man att sälja drygt 16% av alla sina aktier i Zalando. Det meddelade bolaget igår efter börsen stängde. Viktigt att komma ihåg här är att Kinnevik fortfarande förblir största ägaren i Zalando även efter försäljningen.

VD:n skriver följande i en kommentar:

”Kinnevik är stolta att vara en partner till Zalando under deras resa mot att bli Europas ledande modedestination. Som ett resultat av bolagets oöverträffade framgång sedan vår första investering 2010 har Zalando vuxit till att bli Kinneviks största investering. Beslutet att sälja en liten del av vårt aktieägande – vi kvarstår som Zalandos största aktieägare – ska ses i ljuset av vår ambition att bibehålla vår investeringstakt för att fortsätta utveckla vår portfölj mot en större andel privata bolag. Vi har det största förtroendet för att Zalandos plattformsstrategi kommer tillåta bolaget att bättre betjäna sina kunder genom att utnyttja sina unika förmågor inom teknologi och logistik, och Zalando passar utomordentligt in i vår fortsatta avsikt att vara en ledande noterad tillväxtfokuserad investerare i Europa.”

För att sammanfatta har man fortsatt förtroende till Zalando’s fortsatta utveckling, men man vill ha mer kapital för att investera i ytterligare bolag. Zalando är ner ca 9% idag efter detta besked.

Kinneviks kurs har verkligen gått bra på senare tid. Vi som köpte aktier vid årsskiftet har fått en fin kursavkastning. Jag gillar Kinnevik då deras genomsnittliga årliga totalavkastning varit dryga 16% se senaste 10 åren. Det är bra mycket mer än vad Stockholmsbörsen inklusive återinvesterad utdelning avkastat under samma period.

Kinnevik har också haft en fin utveckling på sin utdelning och numer har man utdelning 2 gånger per år.

0 0 vote
Article Rating
9
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x