Jag läste nyligen en nyhet om att Kinnevik har för avsikt att avyttra samtliga av sina aktier i Millicom. Det här ska ske dels genom ett publikt erbjudande men också genom att dela ut resterande innehav till Kinneviks aktieägare.

 

Kinnevik avyttrar Millicom

För er som inte vet så är Millicom en mobiloperatör som erbjuder sina tjänster i 13 olika länder. Bolaget erbjuder höghastighetsbredband och tjänster för en digital livsstil genom sitt primära varumärke Tigo. Idag äger Kinnevik närmare 37,8 miljoner aktier i Millicom.

Det Kinnevik nu gjort är att man lämnat en ansökan till den amerikanska finansinspektionen som ett publikt erbjudande i USA där man säljer 11 mlijoner aktier (29% av Kinneviks totala innehav).

Om det här slutar med en framgångsrik försäljning kommer Kinnevik vidare föreslå att dela ut resterande innehav i Millicom till oss aktieägare. Blir det så kommer jag själv att sälja de aktier jag får tilldelat i Millicom då jag egentligen bara är intresserad av Kinnevik i sin helhet.

”Detta är en monumental dag för Kinnevik. Vår trettioåriga investering i Millicom har varit en enorm framgång för våra aktieägare. Med Millicoms starka historiska utveckling anser vi att tiden nu kommit för oss att frigöra kapital för att accelerera aktiviteten i vår privata portfölj”, säger Kinneviks vd Georgi Ganev i pressmeddelandet.

Enligt pressmeddelandet ska kapitalet från Millicom gå till investeringar med mer tillväxtfokus.

Kinnevik portfölj

Dessa bolag får du när du handlar Kinnevik

 

Ny utdelningspolicy

För oss utdelningsjägare kom en intressant (och tråkig) nyhet beträffande Kinneviks utdelningspolicy efter det att man offentliggjort det här sent igår kväll:

Som en del av vår ambition meddelar vi idag en justerad utdelningspolicy som är mer i linje med vår framtida portföljsammansättning. Efter genomförandet av våra offentliggjorda planer kommer vår portfölj vara mer viktad mot tillväxtbolag, vilket medför att våra ordinarie utdelningar under de närmsta åren kommer vara lägre än under tidigare år.

Det här meddelar Kinnevik i ett separat pressmeddelande.

Kinnevik har varit väldigt tillväxtfokuserade genom tiderna men som jag tolkar detta vill man accelerera den verksamheten ytterligare. Som ni vet tenderar snabbt växande bolag att använda vinsten till att växa ännu mer, snarare än att dela ut delar av vinsten till aktieägarna.

Det absolut vanligaste för investmentbolag är att man vill dela ut all utdelning från underliggande bolag till aktieägarna då detta är mest effektivt rent skattemässigt. Om då de underliggande bolagen inte delar ut något så blir det inte heller något till oss investerare.

Mer information lyckas jag inte hitta utan vi får helt enkelt vänta till Kinneviks kapitalmarknadsdag i september.

Min egen ambition är att fortsätta äga Kinnevik. Deras historiska avkastning är attraktiv och Kinnevik har tidigare visat att de kan mycket mer än jag själv om deras egna investeringar.

Georgi Ganev, VD för Kinnevik