Den 13:e juni 2016 köpte jag mina första aktier i investmentbolaget Kinnevik. Den affären har givit strålande resultat och jag tänkte att det vore intressant att kika på vad Kinnevik givit långsiktigt i avkastning.

Såhär har mina köp i bolaget sett ut:

Totalt courtage som jag lagt för alla dessa affärer är 48 kr hos Avanza och totalt värde idag är strax under 30 000 kr. Det här gör Kinnevik till mitt största investmentbolag i portföljen just nu. Strax efter kommer Investor.

 

Kinneviks totalavkastning

Kinnevik har gamla anor och grundades 1936. Ca 20 år senare, 1954 börsnoterades Kinnevik, och idag ligger fokus på att långsiktigt utveckla vinstdrivande företag. Huvudfokus är digitala konsumentföretag, såsom exempelvis Zalando.

Jag gillar bolaget då de verkar inom en spännande nisch som skiljer sig väldigt mycket från mina övriga innehav.

 

Genomsnittlig årlig totalavkastning

Såhär har totalavkastningen sett ut de senaste åren. Totalavkastningen beskriver kursavkastningen med återinvesterad utdelning. Det är alltså den avkastning du får om du sätter tillbaka pengarna du får i utdelning in i bolaget, snarare än något annat bolag.

Det jag valt att kika på är den genomsnittliga årliga avkastningen.

Period Genomsnittlig årlig totalavkastning
12 månader (enligt senaste rapport) 24%
3 år 14,9%
5 år 10,5%
10 år 17,1%
Sedan 2004 16,2%

 

Kikar vi långsiktigt har Kinnevik alltså slagit Stockholmsbörsens med god marginal. De senaste 20 åren har Stockholmsbörsen i snitt avkastat ca 12% årligen (källa SIXRX, alla bolag noterade på Stockholmsbörsen inklusive utdelning).

7
0
Kommentera gärna :)x
()
x