Jag har börjat handla mer och mer skog på sista tiden. Det enda bolaget jag har inom specifikt skog är Holmen och detta är relativt nytt i portföljen. Självklart är jag glad att här kunna handla lite billigare.

Som ni ser har det inte varit en munter resa för aktiekursen den senaste tiden. Det komiska är att jag köpte in mig på toppen och sedan har jag fyllt på allt eftersom kursen fallit.

Varför faller då kursen? Ja, egentligen skulle man kunna säga att marknaden nu prisar in oron som sker i Kina. Det är i alla fall vart jag tror att den största oron ligger.

Många vet att priset på pappersmassa stigit under både 2017 och 2018. Det här har lett till bland annat dyrare toalettpapper här i Sverige men också dyrare blöjor och liknande där massan också i viss mån används. Vidare kan dyrare massapriser leda till dyrare mat då denna mat packas i kartonger.

Nu ser vi dock att massapriset på vissa håll börjat falla. Det beror mest på att efterfrågan i Kina minskas p.g.a. handelskriget. Svårare än så är det inte. Oron stiger – kursen sjunker. Marknaden är framåtblickande.

Holmen är ett bra bolag i min utdelningsportfölj. Utdelningen har stigit år för år och Direktavkastningen har pendlat mellan 3,5% – 4,8%. Ledningen verkar vettig och man har goda framtidsutsikter. Nu i Q3 visade man en vist på drygt 12,2 kr/aktie, vilket då kan jämföras med 9,93 kr/aktie som blev vinsten för 2017.

Utdlening Holmen. Källa: börsdata.se

När man pratar papper tänker många TIDNINGAR. Då vi vet att fler och fler läser på nätet så tror vi att det här med papper är en död bransch. Så är inte fallet. Exempelvis ser vi nu hur vi börjar byta ut fler och fler plastprodukter till pappersprodukter. Jag tror att framtiden har mer att ge. Tänk även på allt som ska fraktas i kartonger inom e-handeln.

Men det är inte bara i Holmen som kursen fallit. Vi ser samma fenomen i bland annat SCA och Stora Enso som också är favoriter inom branschen. För mig är dock Holmen helt perfekt i min portfölj.

27
0
Kommentera gärna :)x
()
x