Sedan 1995 har byggbolaget JM presterat 15% i genomsnittlig årlig totalavkastning. Det är verkligen bra pinkat! Nu händer det dock stora grejor inom JM som får mig att fundera ifall det är bra eller dåligt. SBB går in som största ägare i byggbolaget.

SBB köper JM

För att förklara det enkelt så köper bostadsbolaget SBB idag 20,08% av aktierna i JM. JM blir därmed SBB’s intressebolag.

Visste du?

Ett ägande på minst 20 procent förutsätts vara ett ägarintresse.

 

Vem köper SBB av?

Följande bild visar största ägarna i JM innan dagens affär:

Det är alltså Obos som nu säljer hela sitt innehav, d.v.s. 13 975 000 aktier till SBB. Prislappen blev 326,3 kronor/aktie, vilket innebär en affär på 4,56 miljarder kronor. JM-aktien stängde på 338,40 kronor i fredags. Rätt intressant ändå att man fick köpa till en sådan kurs, men jag antar att det blir någon form av mängdrabatt.

 

Vad händer nu?

För oss ägare i JM händer inte särskilt mycket mer än att vi får en ny storägare. Sedan är det väl upp till var och en att utvärdera storägarens betydelse. Transaktionen innebär att SBB kommer få ett ökat förvaltningsresultat på 300 miljoner årligen. Det är också förvaltningsresultatet som ligger till grund för utdelningen.

I en kortare intervju i DI TV säger Ilija (SBB):

”JM är en perfekt match”, och syftar då på att det här förvärvet känns helt rätt med tanke på SBB’s portfölj.

”SBB:s fokus på bostäder och äldreboenden samt nyproduktion av bostäder, som den samhällsbyggare vi är, blir ännu starkare genom denna affär. Vi är fortfarande bara i början på SBB:s värdeskapande till sina aktieägare”, säger Ilija Batljan, VD och grundare av Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB.

Jag tror att det här mest kan gynna SBB och Ilija har en historik av fantastiska förvärv (och många dessutom). På rätt kort tid har SBB blivit största ägare i Heba samt näst största ägare i Amasten och Studentbostäder i Sverige. Utöver detta är SBB också fjärde största ägare i norska Entra.

 

Vart kommer pengarna från?

En sak man kanske kan undra är vart pengarna kommer från till liknande förvärv.

Värt att nämna där är att SBB faktiskt redovisade en mycket låg belåningsgrad på 35% senaste kvartalet, Q1. Utöver det meddelade man en likviditet om ca 18,4 miljarder kr. SBB’s vision är att alltid ligga under 50% belåning, något jag gillar skarpt.

 

Jag äger idag enbart SBB D och har denna för att öka mitt kassaflöde i portföljen. Just SBB D utsåg jag dessutom till en av de mest intressanta aktierna att köpa med preferenskaraktär. Med det sagt är det nog ingen dålig idé att långsiktigt äga SBB B.

En fördel är att Ilija själv med bolag äger drygt 30%. Här kan vi verkligen prata om klockren pilotskola

ILIJA BATLJAN, VD SBB

Självklart kommer jag fortsätta vara långsiktig ägare i JM även efter dagens nyhet. JM är ett fantastiskt utdelningsbolag. Under en 5-årsperiod, 2016 – 2020, uppgick den genomsnittliga utdelningsandelen till enbart 50%. Det här tycker jag känns väldigt tryggt.

4
0
Kommentera gärna :)x
()
x