Tomra är troligtvis mest kända för sina pantmaskiner runt om i Sverige. Idag har bolaget 82.000 installationer inom Returlösningar i 80 olika länder men faktum är att Tomra är mycket mer än bara pantmaskiner. Har du som mål att enbart äga bolag som gör gott för människor och omvärld så är nog Tomra ett av de bästa valen skulle jag tro.

 

Bilden till inlägget tog jag på en av våra matbutiker. Att matbutiken börjar på C behöver jag kanske inte nämna… Dessa maskiner är sprillans nya och gör att ditt pantande går otroligt fort och effektivt. Det är rätt intressant ändå för jag tycker precis att maskinerna byttes ut för kanske ett år sedan. Nu blir det alltså uppgraderade igen.Det verkar onekligen gå bra för Tomra (eller så är det mataffären som har rejält med pengar över).

Jag minns hur pantmaskinerna såg ut när jag var liten. Mycket har hänt sedan dess. Då ställde man in de större plastflaskorna på ett rullband och flaskan rullade då in sicksack genom några “hinder” innan den slutligen krossades långt där inne. Du såg inte heller hur mycket pengar du skulle få innan du tryckte ut kvittot. Jag brukade roa mig med att sticka in armen och plocka ut flaskan när den gått in en bit i hopp om att den skulle registreras dubbelt. Det blev aldrig så…


Själv äger jag inte Tomra Systems direkt men bolaget ingår i investmentbolaget Latours portfölj:

Nyligen meddelade Latour att man säljer en stor del aktier i Tomra. Dock finns det en rejäl stek kvar och Latours innehav uppgår till 31.2 miljoner aktier efter avyttrande. “Och det är väldigt många aktier…”

När Latour rapporterade för Q2 var substansvärdet 127 kr/aktie. Idag står aktien i 185 kr. Det innebär att Latour handlas till en rätt saftig premie tyvärr.

Latour utdelningshistorik

5 4 votes
Article Rating
6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x