Investmentbolaget Investor har höjt utdelningen med 1 kr allt sedan 2009 om vi inte räknar med förra året då utdelningen spikades till 9 kr/aktie. Idag höjer man utdelningen till 14 kr/aktie och återtar en fantastisk trend.

 

Presterat sämre än index?

Självklart förknippas inte Investor med en eldslåga på samma vis som Latour förknippas med en schackpjäs, men dagens rapport visar verkligen att elden fortfarande brinner. Det är till dig som undrar hur jag kommit fram till dagens bild på inlägget 🙂

Vissa kanske påstår att Investors noterade del (de du själv kan köpa) inte presterade lika bra som index och att 2020 var ett dåligt år. Men då ska du också komma ihåg att du får en helägd rörelse via Investor och allt som allt presterade aktien drygt 17% förra året exklusive utdelningen. Den noterade delen presterade enbart 8% under 2020 inklusive utdelning.

 

Utdelningen

Andra kanske också tycker att utdelningen borde bli 15 kr/aktie då originalförslaget förra året var 14 kr. Hade utdelningen blivit 15 kr så skulle man kunna bortse från Coroa-året 2020 och fortfarande se en fantastisk trend.

Bild från: borsdata.se

Samtidigt får vi komma ihåg att ett investmentbolag i regel vill dela ut allt man får i utdelning från sina underliggande bolag p.g.a. skatteskäl. Förra året var ingen solskenshistoria gällande utdelningar och SEB som ingår i Investors portfölj delade inte ut en krona. Jag kan tycka att det här känns helt rimligt. Kanske blir det ännu mer nästa år ifall vi får extrautdelningar i år?

Vad som vidare kan vara värt att nämna är att substansvärdet/aktie uppgick till 713 kr/aktie. Idag handlas Investor till 630 kr/aktie. Vi har alltså en rabatt på 11,64%. Det låter troligtvis fint då flertalet andra investmentbolag handlas till premie, men då ska vi komma ihåg att Investor historiskt snittat kring 18% rabatt sett över längre period.

 

Aktiespliten

Styrelsen föreslår också en aktiesplit enligt 4:1. Det innebär att 1 aktie kommer bli 4 nya och att aktiepriset kommer delas med 4. Det här är superbra kan jag tycka då det blir lättare för människor med mindre pengar att handla. Samtidigt kan vi med lite mer i månadssparande sprida köpen mellan bolagen lättare.

Men kom ihåg att det också finns en nackdel med detta, om än inte så stor sådan.

 

Investor är mitt största bolag i portföljen idag.

 

8
0
Kommentera gärna :)x
()
x