Industrivärden var idag först ut med sin rapport för kvartal 3. Nästa vecka kommer riktigt spännande rapporter där jag ser mest fram emot Castellum, Atlas Copco och Intrum. Rapporten från Industrivärden var en besvikelse för många men faktum är att det gått tungt för flertalet investmentbolag.

Man är ändå ärliga och säger i andra stycket att totalavkastningen för de första 9 månaderna uppgick till 5%, medan Stockholmsbörsen inklusive återinvesterad utdelning stigit med 24%. 19 procentenheters skillnad med andra ord…

I VD-orden nämner man inte utklassningen något, vilket jag tycker är synd. Det närmaste vi kommer är att Helena Stjernholm pratar om utmaningarna som fortfarande pågår: ökade fraktkostnader, halvledarbrist, arbetskraftbrist inom vissa områden. Väldigt tråkigt VD ord som jag nyligen skummade igenom.

Industrivärdens VD Helena Stjernholm äger 75 600 aktier i Industrivärden

 

Nuvarande rabatt i Industrivärden

Samtidigt som aktiekursen stigit med 5% så har substansvärdet ökat med 8%. Snäppet mer alltså. Den 30:e september uppgick substansvärdet till 295 kr per aktie.

Kursen idag ligger på 267 kr (Industrivärden C). Det ger oss en rabatt på 9,5%. De senaste 3 åren har snittet varit ungefär 8% rabatt, och de senaste 5 åren ca 9%.

Det här ger oss en fin rabatt idag men att Industrivärden handlas till rabatt är en förutsättning enligt mig. Som ägare i Industrivärden får du en rätt tråkig blandning av mycket välkända bolag. Och det är allt.

Om du så lättsamt kan handla de aktier som ingår i Industrivärden (kopiera) så känns det dumt att betala extra för dessa, d.v.s. premie, genom ett ägande i Industrivärden. Ett argument till varför det borde vara rabatt i många investmentbolag är ju för att du får en påse med många bolag och inte kan välja.

Enbart Handelsbanken bland deras topp 5 har slagit OMXS30

Utveckling av Sandviks aktiekurs det senaste året jämfört mot OMXS30

 

Utveckling av Volvos aktiekurs det senaste året jämfört mot OMXS30

 

Utveckling av Essitys aktiekurs det senaste året jämfört mot OMXS30

 

 

Många investmentbolag har gått illa

Då har jag pratat negativt om Industrivärden men kollar vi i ett bredare perspektiv så har många investmentbolag de senaste 3 månaderna underpresterat:

Investor -8,78%

Kinnevik –12,58%

Lundbergsföretagen -16,3%

Återigen vill jag trycka på den dubbla negativa effekten som blir med investmentbolag vid börsnedgång. Det här är inget ovanligt. Läs mer här.

Men när det kommer till helåret 2021 har nog Industrivärden ändå gått sämst 🙄

 

Vad gör Industrivärden med sina extra Industrivärden?

Vad som kanske var mest intressant med rapporten är ifall vi fått någon ny info om hur Industrivärden kommer göra när man får ytterligare av sina egna aktier tillgodo. Som du minns så har Handelsbanken valt att dela ut Industrivärden och här har vi ju ett korsägande. Tyvärr gav dagens rapport ingen direkt info kan jag tycka:

Vi utvärderar olika alternativ vid ett eventuellt mottagande av
egna aktier och kommer att kommunicera styrelsens
beslut när det fattats.

4
0
Kommentera gärna :)x
()
x