H&M rapporterade idag ett mycket bättre resultat än vad analytikerna hade kunnat föreställa sig. Samtidigt sker det saker som jag trodde skulle hända för 2 år sedan men absolut inte nu. H&M byter nämligen ut viktiga nyckelpersoner.

H&M:s nettoresultat landade på 4 212 miljoner kronor. Det var klart över analytikernas prognos på 3 752 miljoner kr och en förbättring från de 3 543 miljoner kr som bolaget redovisade under samma period året före.

Samtidigt håller H&M fast vid samma utdelning och visar återigen att bolaget varit ett perfekt val för investerare som söker hög och pålitlig utdelning. H&M har inte sänkt sin utdelning på över 40 år.

”Styrelsens motivering till utdelningsförslaget är att verksamheten uppvisar successiva förbättringar, att investeringarna minskar under 2020, att varulagersituationen förbättrats samt att bolaget har en fortsatt stark finansiell ställning med beaktande av kapitalstrukturmålet”, skriver H&M.

Jag var en av de som höll kvar i H&M under tuffa tider. Däremot trodde jag inte att en vändning skulle komma såhär tidigt. Samtidigt lärde jag mig hur otroligt svårt det är att lita på sin egna filosofi när stora aktörer som exempelvis Didner & Gerge väljer att sälja.

H&M – stora förändringar

Men vad tusan (ursäkta språket) är det som händer idag?

Karl-Johan Persson, son till förra VD:n Stefan Persson, lämnar över VD posten till Helena Helmersson som jag själv har väldigt dålig koll på. Stefan Persson önskar att Karl-Johan Persson tar över som styrelseordförande vid årsstämma.

”Min önskan är att det sker ett skifte på ordförandeposten vid kommande årsstämma, genom att Karl-Johan tar över min roll som styrelseordförande. Det är en naturlig förändring att jag efter mer än 20 år som ordförande lämnar över till Karl-Johan som varit vd i drygt 10 år. Jag kommer att vara en precis lika engagerad ägare som tidigare men utifrån en annan position än den jag har i dag”, skriver Stefan Persson i ett pressmeddelande.

Stefan Persson ser positivt på den Helena Helmersson som tar över VD klubban redan idag.

”Karl-Johan och teamet har gjort ett fantastiskt jobb för att säkra H&M-gruppens framtida position. Jag är övertygad om att han kommer att göra ett mycket bra arbete även som styrelseordförande. Jag har fullt förtroende för Helena, som med sin långa och gedigna bakgrund inom H&M-gruppen, nu tar över som vd,” säger han.

Som investerare är jag väldigt förvånad över det här. För mig har ett VD byte oftast skett när det varit skakigt i bolaget och nu har ju H&M gått från ett stormigt hav till ett lite mindre stormigt hav med goda framtidsutsikter.

Samtidigt förstår jag att Stefan Persson efter sina 20 år vill lämna. Vi lever inte för evigt och någon gång måste vi alla gå vidare.

Vad tror ni om detta? Kommer det här skaka förtroendet inom H&M? Är det någon här som har bättre koll än jag på Helena Helmersson?

Stefan Persson. Styrelseordförande H&M

0 0 vote
Article Rating
12
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x