Om ni kikat på börsen idag kan ni omöjligt undgått att H&M drar iväg likt Apollo 11 år 1969. Är det nu läge att kliva ut ur H&M, stanna kvar, eller köpa mer?

 

Grymma försäljningssiffror

På måndag morgon kl 08:00 presenterade H&M sina försäljningssiffror. Efter en rad med negativa nyheter lyckas nu H&M göra det många väntat på, nämligen leverera siffror som vädrar framtidsutsikt och optimism.

Försäljningen för det 3:e kvartalet 2018 steg med 4 procent i lokala valutor – en siffra som slog analytikerna med häpnad. Kursen stängde idag på +16,63%

”Det här andas optimism”, säger Di:s Anders Hägerstrand i Börsmorgons extrasändning.

För Stefan Perssons del så innebar detta att han nu är 16 miljarder kronor rikare sedan i morse. Det är alltså sexton tusen miljoner kronor. Den slanten kan man ha mycket roligt för.

Stefan Persson. Styrelseordförande H&M

 

Hur gör jag nu?

Jag ska vara ärlig med er och säga att allt negativt snack där ute fått mig att tvivla. Och det tvivlet kan mycket väl vara rätt då det här enbart är ett kvartal av många. Å andra sidan kan ett kvartal utmynna till fler goda kvartal. Självklart återstår det att se vad rapporten för Q3 utvisar.

För min egen del, som köpt lite H&M nu på låg nivå, så blev min totala negativa avkastning i bolaget betydligt lindrigare.

Själv tänker jag att jag behåller bolaget tills dess att man sänker utdelningen, vilket H&M inte gjort på drygt 40 år. Det finns många som säger att H&M inte har en chans i världen att bibehålla samma utdelning för vinsten 2018, men det återstår att se. Kan man visa på lika goda siffror i kvartal 4 så har man helt plötsligt vänt en negativ trend till något positivt.

Sist men inte minst vill jag presentera en röstning som jag idag startade på Twitter:

 

För att svara på frågan till inlägget så sålde jag inga H&M idag. Jag köpte inte heller några nya aktier.

Om jag leker med tanken att jag inte skulle äga några H&M aktier men ändå var intresserad av bolaget så skulle jag nog rekommendera mig själv att vänta till kvartal 4 för att se vart bolaget är på väg.

H&M har fortfarande mycket problem att ta itu med. Till dessa hör bland annat att lösa sitt lagerproblem samt hur man ska kunna fortsätta växa digitalt. Det här var roligt för alla oss H&M ägare, men vi ska nog inte ta ut något i förskott.

 

Här kan ni läsa mer om H&M som utdelningsbolag:

HM Utdelningshistorik

12
0
Kommentera gärna :)x
()
x