När H&M’s försäljningssiffror kom i förra veckan så var marknaden fortfarande skeptisk och sänkte aktien ytterligare. Nu idag, när fulla rapporten kommit med alla siffror, hyllas den i stället. Trots en sur börs är H&M upp 5% och är det enda innehavet som idag visar blått för mig.

Jag skrev tidigare om den trend jag och många andra ser, nämligen att e-handel tappar och fysiska butiker tenderar gå bättre. Många e-handlare har redan vinstvarnat men H&M visar på ett mycket bättre kvartal än många trott.

Vi visste sedan tidigare om att försäljningen för H&M ökade med 12%. Vad vi inte visste var då resultatet (vinsten). Denna landade på strax under 5 000 miljoner kr och förra året i fjol låg den på 3 800 miljoner. Det här slog även vad analytikerna väntat sig.

Till det positiva hör att fullprisförsäljningen fortsätter öka. Ska inte folk börja handla mer billiga varor nu? Kanske är det helt enkelt så att man skippar Hugo Boss och allt det andra mer lyxiga och går på H&M’s fullpris i stället. Jag kan bara gissa.

Verksamheten i Ryssland verkar fortfarande vara pausad och här fick vi ingen ytterligare information kring hur man tänkt.

 

Historiskt lågt

Innan denna rapport handlas H&M till ett historiskt lågt P/E på 15 beräknat på nästkommande år. Allt vi har är historisk kring vad H&M handlats till tidigare och det här säger givetvis inte särskilt mycket. Men fortsätter bolaget ånga på som man gör nu så blir det här en fröjd.

Ännu mer fröjd att se är att bolaget köper tillbaka egna aktier för 3 miljarder under resten av 2022. Det innebär att dina och mina aktier som vi äger idag blir mer värda då det kommer finnas färre aktier ute på öppna marknaden. Allt annat lika borde vinst/aktie då stiga.

 

Du som investerat länge

H&M har varit ett sorgebarn länge. När allt såg ut att vända kom pandemin och efter det problem i Kina.

Köpte du aktier för 40 år sedan så har du dock fått en mycket fin avkastning på 16.98% i snitt årligen. Det är grymt och då har jag inte räknat med återinvesterad utdelning.

Det skulle givetvis vara jätteroligt att se hur mycket den presterat med återinvesterad utdelning. Tyvärr presenterar man inte det på sin IR sida. I alla fall har inte jag hittat någon sådan data. Som jag skrev i det här inlägget är det tyvärr inte bara att ta kursavkastning + utdelning.

11
0
Kommentera gärna :)x
()
x