HiQ är en IT-konsult och ett av mina nyare bolag i portföljen. Målet för bolaget är att leverera nutidens smarta och digitala lösningar för att bygga en bättre, hållbarare och roligare värld att leva i. Rapporten som kom idag såg riktigt stark ut och aktien är upp över 6%.

Som ni vet bytte jag bort TietoEvry mot HiQ för ett tag sedan. Det kändes ganska skönt då TietoEvry ändå låg i fel depå (ISK) med tanke på den källskatt som dras från utdelningen. För en lista med andra bolag som har lite lurig källskatt så rekommenderar jag att läsa här.

Nåväl. Som vi vet drog HiQ tillbaka utdelningen (i form av split och inlösen) på totalt 3,4 kr/aktie. Det är synd, för den fina historiken har sagt ett och annat:

bild från borsdata.se

 

En sak jag tar med mig från rapporten är hur VD:n direkt tar upp den hjälteinsats som vården gör i rådande läge. Alltså långt innan han börjar prata om hur bolaget mår. Det är starkt gjort tycker jag!

Lars Stugemo VD HiQ

Något positivt är att man inte verkar ta så mycket stryk som många tidigare trott. Det är mest inom fordonsindustrin som man möter en minskad efterfrågan. Samtidigt verkar efterfrågan i andra sektorer väga upp detta fint.

Det som påverkar oss mest är fordonsindustrins och tillverkningsindustrins stora
permitteringar och tillfälliga neddragningar. Samtidigt ser vi under kvartalet
en fortsatt bra och i viss mån till och med
ökad efterfrågan från andra segment.

Det här visar man också genom att leverera en omsättning och vinst (resultat) som i princip är lika bra som året innan. Omsättningen hamnade på 478 miljoner kronor (488), mot väntade 471 miljoner kronor. Resultatet landade på 54,6 miljoner kronor för det första kvartalet 2020 (55,1). Det som skrivs inom parentes är hur det såg ut samma kvartal förra året


HiQ och Great Apes har tillsammans med finska trafiksäkerhetsverket utvecklat en prototyp för ett digitalt körkort med fokus på säkerhet och enkelhet.

 

Jag kan tycka att det var bra att man drog tillbaka utdelningen för att vara på den säkra sidan. Med siffrorna ovan tror jag inte det blir något problem att komma tillbaka till den stabila utdelningen som man haft innan.

Bolaget har funnits i 25 år och tuggat sig igenom både IT-bubblan (2001), Finanskrisen (2008/2009) och Eurokrisen (2011). Det här viruset kommer inte sätta stopp för bolagets verksamhet.

Kikar vi på tidigare utdelningsförslag som nu är slopat så handlas HiQ till en direktavkastning på 9%. Men jag förstår att det blir lite skumt att räkna så då bolaget inte levererar någon utdelning alls nu. Min förhoppning är som sagt att man ska hitta tillbaka till utdelningen med tanke på att man tycks kunna hålla uppe verksamheten riktigt bra.

0 0 vote
Article Rating
7
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x