Idag fick vi reda på att Investor säljer sitt anrika Grand Hôtel för nästan 4 miljarder kr. Det är rätt mycket pengar även efter lånen är betalda. Men vart försvinner då dessa pengar?

När du investerar i Investor får du 14 noterade bolag där AtlasCopco, ABB och SEB är bland de största innehaven. Sedan får du även den onoterade delen Patricia Industries som utgör ungefär 1/4 av substansen i Investor. Bland de onoterade bolagen ingår då Grand Hôtel som nu alltså sålts till sfärkollegan FAM.

Det finns mycket intressant inom Patricia Industries. Ett av de största bolagen är Permobil som tillhandahåller avancerade mobilitetslösningar. Rullstolar kanske inte låter så intressant men väver vi in en åldrande befolkning så kommer vi i framtiden se ett mycket större behov.

Global start page

Hotellverksamheten skulle jag säga är den minst intressanta så jag är glad att man gör sig av med det även om historiken lever kvar ända sedan 1960 talet.

Jag själv är lite tveksam till att investera i hotellverksamhet, mest troligt för att jag är för dåligt insatt. Vad jag skulle kunna tänka mig är att investera i någon REIT där en del av beståndet är hotell men absolut inte allt. En sådan REIT skulle kunna vara Federal Realty Investment Trust (FRT) som jag skrev om tidigare.

Den här har för övrigt återhämtat sig riktigt bra sedan jag skrev inlägget och ännu har man inte slopat eller sänkt utdelningen.

Federal Realty Investment Trust (FRT)

 

Inget för mig

Jag blev lite intresserad av vad en natt på Grand Hôtel kostar och det verkar som att prislappen landar på över 4000 kr. Rätt mycket kan jag tycka. Jag och fru KTM brukar få en hel-helg för 2 med tillgång till spa för den prislappen 😛 Fast då är det inte i Stockholm såklart…

Dessutom verkar det som att frukost finns men inte ingår i priset. Boka hotell utan hotellfrukost? Då försvinner ju 70% av upplevelsen

Jag minns inte vilket hotell vi besökte här, men mätta blev vi!

 

Hur gör Investor med pengarna från försäljningen?

Enligt en artikel från DI kommer pengarna användas till att investera och vidareutveckla företagen inom Patricia Industries. Det blir alltså inte en fråga om att dela ut en del av pengarna till aktieägarna som jag förstått det.

Som sagt tycker jag att det här är helt rätt val och jag tror bolagen inom Patricia Industries kommer må väldigt bra med lite extra pengar att investera i sina verksamheter.

7
0
Kommentera gärna :)x
()
x