Federal Realty (FRT) är en REIT som jag nyligen spanat in. Många har ställt det här bolaget mot den kanske mest omtalade REIT:en i Sverige, nämligen Realty Income Trust och frågat sig vilket bolag som är bästa att investera i. FRT är en Dividend King som idag handlas på betydligt lägre nivåer än tidigare.

 

Utdelningsfakta

Direktavkastning: 5,86%

Utdelningsfrekvens: kvartalsvis

Utdelning/år: $4,24

Antal år med höjd utdelning: 52 år

5-årig genomsnittlig utdelningstillväxt: 4,64%

Utdelningsandel: 90,03%

När du först hör vad Federal Realty pysslar med så är det lätt att du slutar läsa här och nu. Här har vi nämligen en stor del retail, med andra ord shoppingcenter och dylikt. Teorin om att allt fler börjar handla på nätet har manifesterats hos många investerare.

Founded in 1962, we are one of the oldest US REITs. We focus on the ownership, operation and development of high-quality retail properties—from grocery-anchored shopping centers to large-scale mixed-use neighborhoods.

Kanske är det inte så konstigt att FRT’s kurs rasat söderut under Corona. Inte heller har den repat sig särskilt bra.

Jag vet inte hur det ser ut hos er, men hos oss strömmar folket in och ut ur gallerierna nu. Det till trots att vi fått direktiv om att fortsatt vara försiktiga med tanke på ökade Covid-19 fall. Sedan är givetvis frågan hur attraherande gallerior kommer vara i framtiden…

Den 5:e augusti i år fick vi reda på att bolaget höjer utdelningen trots osäkerheten vi just nu står i. Höjningen blev från $1.05 till $1.06. Ingen stor höjning, men ändå.

Även om många tycker att den hör höjningen är galenskap så kan man ändå lyssna på det VD:n Don Wood har att säga.

 

Federal Portfölj och Covid-19

Federal Realty Trust funkar som många andra REITs. De äger och förvaltar fastigheterna medan hyresgästerna hyr in sig i dessa och betalar hyra. Således, får hyresgästerna svårt att betala så kommer även FRT få problem.

Portföljen består av följande sektorer:

Som du ser består portföljen av mycket som påverkas negativt av Corona. Restaurang och gym är kanske bland de värsta. Men sedan består portföljen även av sådant som inte påverkas av pandemin lika kraftigt.

Den 1:a juni skrev bolaget att man har öppet samtliga av sina 104 gallerior runt om i USA. Dock såg vi att enbart 54% av hyresgästerna hade öppet den första maj, vilket såklart är oroväckande. Vi har sett hur siffrorna blivit bättre och bättre under sommaren men för tillfället har jag ingen färskare info att delge mig av.

Samtidigt får vi inte glömma att långt ifrån allt är retail i bolaget. Generellt kan man dela in Federal i följande kategorier av fastigheter:

  • Retail 
  • Residential (fastigheter)
  • Kontor
  • Hotell

Styrkan är givetvis att bolaget kunnat överleva andra kriser väldigt väl utan att sänka utdelningen. Det tycker jag inte man ska sopa under mattan. Samtidigt förstår jag att bolaget värderas ner som det gör idag då oron kring fortsatt spridning av Corona är stor.

Någon här som är sugen på att äga, eller redan äger?

Självklart känns man sig sugen att investera i FRT på dessa nivåer då direktavkastningen i princip är 6%. Snittet de senaste åren är 3,3%.

3.7 3 votes
Article Rating
10
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x